Διάβασα
πρόσφατα ότι η γλυκιά κολοκύθα μπορεί να παραχθεί και παράγεται άλλωστε, σε όλο
τον κόσμο, εκτός από την Ανταρκτική!!! Αν παράγονταν και εκεί, θα είχα σκίσει
τα πτυχία μου!!! Πλάκα κάνω!!! Τρώγεται ως συστατικό σε κυρίως πιάτα, ως γλυκό
ή σνακ. Τα σπόρια της είναι τα γνωστά
μας πασατέμπο! Μιας λοιπόν και οι κολοκύθες έχουν την τιμητική τους το φθινόπωρο,
καλό θα είναι να το εκμεταλλευτούμε και να δημιουργήσουμε μερικές ακόμη
συνταγές!!! Τι λέτε? Εγώ σήμερα είπα να συνδυάσω τη ζύμη της μηλόπιτας που
λατρεύω και το πουρέ κολοκύθας που μου περίσσεψε. Πέτυχε ο συνδυασμός…
Υλικά:
Για
τη ζύμη:
- 2 κούπες αλεύρι
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 βανίλια
- ½ baking powder
- ½ βιτάμ
- ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
- 1 αυγό
Για
τη γέμιση:
- 1 κούπα πουρέ κολοκύθας
- 1 κούπα ζάχαρη
- ½ κούπα καρύδια
- γαρίφαλο σε σκόνη
- κανέλα σε σκόνη
24
χάρτινες θήκες
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τη κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια. Καθαρίζουμε τη φλούδα της και αφαιρούμε τα σπόρια. Με ένα κουταλάκι, ξύνουμε το εσωτερικό της κολοκύθας για να φύγουν οι ίνες.
- Τη κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά.Την αφήνουμε να αχνιστεί και να λιώσει.
- Μόλις η κολοκύθα, λιώσει και γίνει πουρές τη στραγγίζουμε από το ζουμί της και προσθέτουμε στο πουρέ, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το γαρίφαλο και τα καρύδια αλεσμένα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη ζάχαρη και το βιτάμ (θερμοκρασία δωματίου). Χτυπάμε στο μίξερ, τα δυο υλικά να αφρατέψουν και μετά ρίχνουμε το αυγό, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1’ λεπτό ακόμη.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, το baking powder και το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι.
- Η ζύμη μας θα γίνει τριφτή. Τοποθετούμε τις χάρτινες θήκες σε ένα ταψί με υποδοχές για μάφινς ή τάρτες.
- Ρίχνουμε τα 2/3 της ζύμης. Προσθέτουμε το μείγμα της γέμισης και από επάνω σκεπάζουμε με την υπόλοιπή ζύμη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για ½ ώρα περίπου.
- Αφού κρυώσουν, σερβίρουμε τις κολοκυθόπιτες πασπαλισμένες με άχνη και κανέλα.
Αυτή είναι πραγματικά πολύ ωραία ιδέα Λία μου, ειδικά αν έχεις έτοιμο τον πουρέ της κολοκύθας..
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο και πάλι μπράβο.
Αποδείκτηκε τελικά, Πηνελόπη μου, πως είναι!!! Σε ευχαριστώ!!! Τα κεκάκια που μας κέρασες το Σάββατο ήταν εξίσου νόστιμαααα!!! Καλή σου μέρα!!!
ΔιαγραφήΛία έχω ενσωματώσει κάποια φορά κομματάκια κολοκύθας σε μάφιν αλλά αυτό είναι εξαιρετικό αν προλάβω να το κάνω για την Κυριακή καλά θα ήταν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Μη τα κάνεις Ξανθή!!! είχα σκοπό να σου φέρω!!! Καλημέρα!!!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα! Πραγματικά λαχταριστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι νόστιμα, Μαρία...αξίζει το κόπο να τα δοκιμάσεις!!! Καλημέρα!!!
Διαγραφήα τέλεια!! πολυ ωραία ιδέα!! μ αρέσει πολύ η κολοκύθα και μόλις σφάξω μια που έχω στην άκρη για κολοκυθι του κουταλιού θα κρατήσω και λίγο για να τα κάνω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, να τις δοκιμάσεις!!! νομιζω πως δένουν τα υλικά και βγαίνει ένα καλό αποτέλεσμα!!! Καλημέρα!!!
ΔιαγραφήΚαι πολύ καλά έκανες και τα συνδύασες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία τα γλυκάκια σου!!!
Σε ευχαριστώ, Πέπη!!! Καλή σου μέρα!!! :):)
ΔιαγραφήΛία μου φαίνονται τέλειες! Έχω φτιάξει τάρτα κολοκύθας και φαντάζομαι το γευστικό αποτέλεσμα! Θα τις φτιάξω σε πρώτη ευκαιρία! Μεταξύ άλλων έχουν και φωτογένεια!!!! Υπέροχες φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Μια ερώτηση στα υλικά της ζύμης:
ΔιαγραφήΌταν λες 1/2 baking powder είναι μισό κουταλάκι ή φακελάκι?
Τα έφτιαξα με μήλο που είχα μπόλικα! Επειδή κάνει ζέστη η ζύμη δεν έγινε τριφτή. Γιαυτό και εγώ την πάγωσα στην κατάψυξη και την έτριξα στο τρίφτη των τυριών! Φαίνονται υπέροχα! Θα σου δείξω φωτογραφίες!
Ευχαριστώ
Μισό φακελάκι, Αγγελική μου!!! Αν δεν σου γίνεται τριφτή η ζύμη, βάλε παραπάνω αλευράκι, μη τη βάζεις στη κατάψυξη. Εγώ έτσι κάνω! Περιμένω τις φωτογραφίες σου!!! Καλή επιτυχία!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Λία μου, δεν τα κατάφερα με το κραμπλ... Η χθεσινή ζέστη δεν βοήθησε! Έγινε κανονική ζύμη υπέροχη! Θα τα ξανακάνω για να το πετύχω!
ΔιαγραφήΈλα να δεις τι έκανα!!!!
Λατρεύω στην κολοκύθα, την χρησιμοποιώ περισσότερο σε αλμυρά πιάτα, συνήθως σε σούπες όπως έκανα πρόσφατα. Πολύ ωραία ιδέα για αυτά τα γλυκάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες, Μάγδα!!! Σε ευχαριστώ!!! Καλό απόγευμα!!!
ΔιαγραφήΦαίνονται πολύ πολύ νόστιμα! Έχω και μισή κολοκύθα που με περιμένει στο ψυγείο... χμμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη, αν τα δοκιμάσεις να μου πεις...!!! Φιλιά!!!
ΔιαγραφήΤι ωραία! Είχες έμπνευση και δημιούργησες! Στείλε κάποιο από εδώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ευχαρίστως!!! η διεύθυνση μου λείπει...:)
ΔιαγραφήΗ ζύμη σου εξαιρετική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταλαβαίνω απόλυτα γιατί τη λατρεύεις!
Μου αρέσει που βλέπω κραμπλ στην επιφάνεια!
Και η γέμιση νομίζω ότι θα μου αρέσει πολύ!
Φιλιά!
Σε ευχαριστώ, Ερμιόνη μου!!! Φιλιά!!!
ΔιαγραφήΟι συνταγές με κολοκύθα γλυκιές ή αλμυρές είναι λατρεμένες μου!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη και η ζύμη αλλά και η γέμιση!!!!
Καλώς ήρθες, Λίλα!!! Σε ευχαριστώ πολύ!!!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα το κράμπλ σε μικρές κολοκυθόπιτες! Κάτι που έχουμε συνηθίσει στις μηλόπιτες κυρίως! Δείχνουν πραγματικά λαχταριστές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο.
Σε ευχαριστώ, Ειρήνη!!! Καλό ΣΚ!!! :):)
ΔιαγραφήΈνας μαγικός συνδυασμός γεύσεων και υφών σε μικρές κολολυθόπιτες. Υγρή γέμιση, βουτυρένια ζύμη και τραγανό κραμπλ! Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
ΑπάντησηΔιαγραφή:);) Τιιι άλλο? Καλό απόγευμα, Νανά μου!!! Σε ευχαριστώ!!!
ΔιαγραφήΤι να πρωτοσχολιάσω, Λία μου; Τα υπέροχα υλικά που χρησιμοποίησες ή την εξαιρετική εμφάνιση; Πραγματικά με ενθουσίασαν! Μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!!!
Σε ευχαριστώ, Αναστασία μου!!! τα cookies σου οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν ακόμα πιο νόστιμα ;) Φιλάκια πολλά!!!
ΔιαγραφήΕξαιρετικές, πάρα πολύ ωραία ιδέα και το αποτέλεσμα ακόμη πιο εντυπωσιακό!Μπράβο Λία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
http://syntageskardias.blogspot.gr/
Σε ευχαριστώ, Ελένη μου! Καλό βράδυ!Φιλιά!
ΔιαγραφήΕιλικρινά δεν είχα δει την απάντηση σου δεν ήταν βέβαια και δυνατόν να τα προλάβω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πάρα πολύ από καρδιάς.
Τίποτα, Ξανθή μου!!! η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκα μήπως τα κάνεις και εσύ, αλλά ευτυχώς!!! Εγώ σε ευχαριστώ!!! Καλό βράδυ!!!
Διαγραφήθαυμασια ιδεα!θα πρεπει να ειναι ονειρεμενο το αποτελεσμα!να σε καλα και σου ευχομαι ενα ομορφο και ξεγνοιαστο μηνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες, misirlou!!! Σε ευχαριστώ πολύ! Καλό μήνα και σε εσένα! :):)
ΔιαγραφήΤι ομορφες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟτιπρεπει για τον απογευματινο καφε :)
http://beautyfollower.blogspot.gr
Είναι για όλες τις ώρες και παντώς καιρού!!! ;);) Σε ευχαριστώ, Beauty Follower!!! Να έχεις ένα όμορφο βράδυ!!!
ΔιαγραφήΕ, νομίζω πως έστω και λίγο καθυστερημένα μπορώ με απόλυτη βεβαιότητα να πω κι εγώ πως τα κολοκυθοπιτάκια σου ήταν άψογα! Είμαι σίγουρη πως όλοι όσοι τα δοκίμασαν συμφωνούν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόμιζα πως την είχες ψήσει την κολοκύθα κι έτσι είχες κάνει πουρέ... Ευτυχώς που έχουμε τα blogs και υπάρχουν γραπτώς και με λεπτομέρειες οι συνταγές!
;) :)Σε ευχαριστώ, Έφη μου!!! Eίχα πολύ αγωνία αν θα σας αρέσουν!!! Φιλάκια πολλά!!! Καλό σου βράδυ!!!
Διαγραφή