Tips


Ξέρω πολύ καλά πως είναι να σκοντάφτεις πάνω στις κατσαρόλες και να απορείς πως θα τα βγάλεις πέρα μαζί τους, το σίγουρο είναι ότι δεν θέλουν πόλεμο, θέλουν ανακωχή και ειρήνη!!! Θα τα καταφέρετε τόσες και τόσες το πέτυχαν!!! Με τη συχνή ενασχόληση αποκτάς πείρα και η πείρα σε οδηγεί σε θαύματα!!! Ξεκινάω λοιπόν να σας ενημερώνω για ότι γνωρίζω… περιμένω απορίες και συμβουλές σας στο email του Olives and Olive!!! Η σελίδα αυτή θα ανανεώνεται συχνά με καινούργιες δικές σας απορίες ή συμβουλές!!! Είμαστε εδώ για να βοηθάμε και να ενημερώνουμε ο ένας τον άλλον!!! Καλώς ήρθατε λοιπόν και ελπίζω να σας φανώ χρήσιμη!!!

Μην το πετάς, μαγείρεψε το!

Μπαγιάτικο Ψωμί για πανάρισμα
"Αν σας  περίσσεψε ψωμί από χθες ή προχθές, μη το πετάξετε. Μπορείτε εκτός από τους κεφτέδες να το βάλετε στα πανέ, αντί φρυγανιάς. Γίνονται εξίσου νόστιμα. Φυλάξτε το στην κατάψυξη σε φέτες, ξεπαγώστε το και χρησιμοποιήστε το όποτε θέλετε"
Κρόκοι ή ασπράδια, ας γίνουν ομελέτα
"Αν έχετε είδη χρησιμοποιήσει τους κρόκους ή τα ασπράδια από τα αυγά και σας έχει περισσέψει ή το ένα ή το άλλο, μη το πετάξετε. Μπορούν να γίνουν μια ωραιότατη ομελέτα"
Ώριμα φρούτα, κάνε μαρμελάδα
"Τα ώριμα φρούτα στο ελληνικό νοικοκυριό είναι must, νομίζω! Ίσως όχι τελευταία που λόγω κρίσης γίναμε δυτικοευρωπαίοι, παλιότερα ή ίσως και τώρα, σε κάποια σπίτια βρίσκονται κάπου καταχωνιασμένα. Είτε γιατί βαρεθήκατε να τα τρώτε, αφού πήρατε 4-5 κιλά, είτε γιατί αρέσουν μόνο σε εσάς και όσο και να παρακαλάτε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν συγκινούνται να φάνε από κανένα, γιατί κάνουν καλό αλλά και για να μην χαλάσουν. Μην τα πετάξετε! Κάντε τα μαρμελάδα, είναι στατιστικά περισσότερες οι πιθανότητες κάποιος να τα φάει!"
Θα χαλάσουν τα σταφύλια, κάνε μούστο
"Το φθινόπωρο που ακόμη υπάρχουν σταφύλια μέχρι αργά, είναι πολύ καλή ιδέα να κάνουμε μούστο. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στα μουστοκούλουρα, σε κέικ, να φτιάξουμε μουσταλευριά… Μη τα πετάξετε λοιπόν, αν δεν τα τρώτε! Καθαρίστε τα, ζουλίξτε τα με τα χέρια σας να βγάλουν το χυμό τους και βράστε τον. Μπορείτε αν θέλετε να τον φυλάξετε στην κατάψυξη για άλλη φορά"
Κάνε τις ώριμες ντομάτες, σάλτσα
"Ώριμες ντομάτες, πάντα υπάρχουν στο σπίτι, σωστά? Εκτός αν χρησιμοποιείτε πελτέ ή ντοματάκια κονσέρβα. Αν έχετε λοιπόν ώριμες ντομάτες, χρησιμοποιήστε τες όσο είναι νωρίς στα φαγητά σας, αλλιώς κάντε τες σάλτσα. Υπάρχουν τόσες πολλές εκδοχές σάλτσας ντομάτας, μπορείτε να βάλετε μυρωδικά, κρεμμύδι, σκόρδο, μελιτζάνες, πιπεριές και ότι άλλο σας αρέσει. Φυλάξτε τες σε αποστειρωμένα βάζα και θα έχετε ντομάτα για το καθημερινό σας φαγητό, τις μακαρονάδες σας, τις πίτσες σας!!! Σπιτική και νόστιμη!"

Περίσσεψε τουρλού? Βαλ’ το στο φούρνο
"Περίσσεψε τουρλού από χθες? Μη το πετάτε!!! Μπορείτε να το βάλετε στο φούρνο με κάποιο μαλακό τυρί ή φέτα και να το φάτε ωραιότατα την επόμενη μέρα! Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με άλλα φαγητά που μπορεί να σας περισσέψουν, όπως μια μακαρόνια με σάλτσα της επιλογής σας,  αρακά, πατάτες γιαχνί. Βάλτε τη φαντασία σας και δημιουργήστε τα «βαρετά» για κάποιους πιάτα της ελληνικής γαστρονομίας, σε «ενδιαφέρων»!"
Θέλω κρουτόν στη σαλάτα μου?! Τώρα!
"Κανένα, πρόβλημα! Παίρνουμε το μπαγιάτικο ψωμί, το κόβουμε σε φέτες και κάθε φέτα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Το βάζουμε στο τηγάνι με ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη, σουσάμι, δενδρολίβανο, θυμάρι ή ότι άλλο θέλετε και το τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει. Εναλλακτικά μπορείτε να το βάλετε στο φούρνο. Έτοιμα τα κρουτόν σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς έξοδα!"

Κάντο αλλιώς!

Μπουγατσάκια με την κρέμα του γαλακτομπούρεκου 
"Τα γαλακτομπουρεκάκια που έχετε ετοιμάσει, ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, μέχρι να ροδίζουν. Σερβίρετέ τα πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Μπορείτε επίσης να τα ετοιμάσετε και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, χωρίς να τα ψήσετε. Θα είναι εκεί για να σας βγάλουν ασπροπρόσωπους, όποτε χρειαστεί"
Τι θα κάνω τόσα λίγα μακαρόνια? Pasta mista, τι άλλο?!
"Ξεμείνατε από ολόκληρο πακέτο πάστα και το μόνο που έχετε είναι  λίγες πένες, 5 μαλλιά αγγέλου, ½ πακέτο φαρφάλες κτλ. Μην ανησυχείτε! Καιρός να πάρουν το δρόμο τους και αυτά, προς το φούρνο! Μπορείτε να φτιάξετε πάστα φούρνου με ότι τραβάει η όρεξη σας! Άντε, τι κάθεστε? Αξιοποιήστε τα!"
Αυτό το κέικ δεν πρόκειται να το φάει κανείς, τι να το κάνω?!
"Σίγουρα μη το πετάξετε! Αν δεν πέτυχε στην εμφάνιση αλλά η γεύση του είναι καλή, υπάρχει τρόπος να το αξιοποιήσετε! Κάντε το τρουφάκια, trifle ή cake pops που είναι της μόδας! Δεν χρειάζεται να πείτε σε κανέναν τι απέγινε! Να είστε σίγουροι ότι θα αρέσει σε όλους!"

Θέλω γλυκό τώρα!

Φράουλες με κονιάκ  
"Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο εύκολο επιδόρπιο – γλυκό από αυτό! Όταν οι φράουλες είναι στην εποχή τους, δοκιμάστε να τις βρέξετε με κονιάκ, να προσθέσετε ζάχαρη και να περιμένετε λιγάκι να αρωματιστούν! Πεντανόστιμο και γρήγορο!"
Γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού
"Σίγουρα η ελληνίδα μάνα έχει κάπου κρυμμένο γλυκό! Μη πάτε στο περίπτερο για σοκολάτα, εκτός αν είναι τόσο ανάγκη! Μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία σας, με πιο υγιεινό τρόπο ένα στραγγιστό γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού που φτιάξατε εσείς ή η μαμά σας! Μπορείτε να το σερβίρετε και σε τραπέζι με φίλους, νομίζω ότι μπορεί να συμπληρώσει επάξια ένα βαρύ γεύμα"
Γιαούρτι με φρούτα και μέλι
"Ακόμη μια ιδέα με γιαούρτι! Ο συνδυασμός με τα φρούτα και το μέλι, μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη που ζητάει απεγνωσμένα ο οργανισμός σας και να σας χαρίσουν μια πολύ δροσερή και υγιεινή απόλαυση! Ειδικά το καλοκαίρι νομίζω πως είναι ιδανικό επιδόρπιο!"

Τι κάνω λάθος?!

Πότε η μαρέγκα είναι έτοιμη
"Πότε? Θα απαντήσω αμέσως. Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν «στέκεται», δηλαδή αν αναποδογυρίσετε το μπολ με τη μαρέγκα και δεν πέσει τότε είναι έτοιμη! Εντάξει, για να μη τη πατήσετε, πάρτε λίγη ποσότητα και δοκιμάστε να την αναποδογυρίσετε!!! Επίσης, αν την ανακατέψετε ελαφρά και διατηρεί το σχήμα της, τότε είναι έτοιμη!"
Το κέικ δεν φούσκωσε. Γιατί?
"Το πρώτο μας κέικ είναι συνήθως αυτό που είναι λίγο αποτυχημένο! Αν συνεχίζουν να είναι και τα υπόλοιπα κέικ, εκτός του πρώτου, τότε σίγουρα κάτι κάνουμε λάθος! Οι πιθανές αιτίες ενός μη φουσκωμένου κέικ έχουν να κάνουν είτε με τη θερμοκρασία του φούρνου, είτε με τα υλικά (ποσότητες, θερμοκρασία των υλικών ή αλλοίωση), είτε με το ότι δεν χτυπήθηκε όση ώρα έπρεπε το μείγμα του κέικ, πριν μπει στο φούρνο. Επίσης, όσον αφορά τις φόρμες που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να είναι καλά βουτυρωμένες και αλευρωμένες για να μειώσουμε τις πιθανότητες να μη βγαίνει το κέικ από αυτές!"
Μου έκοψε το αυγολέμονο
"Το αυγολέμονο για να μη κόψει, θα πρέπει καταρχήν να αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά πριν το προσθέσετε και επιπλέον να πάρετε ζουμί από το φαγητό και να το αναμείξετε με το αυγολέμονο με γρήγορες κινήσεις. Επίσης, αν ζεστάνουμε πολύ το φαγητό, που περιέχει αυγολέμονο, τότε πάλι υπάρχει ο κίνδυνος να μας κόψει!"