Το σαραγλί Θάσου, για εμένα,
είναι ένα από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που υπάρχουν!!! Τα σαραγλιά, όπως
τα λένε, είναι παραδοσιακό γλυκό της Θάσου. Αν ποτέ βρεθείτε στο νησί, που σας
το εύχομαι, ίσως έχετε την ευκαιρία να γευτείτε ένα σαραγλί!!! Αν πάλι δεν
μπορείτε να πάτε σύντομα, επιχειρήστε να κάνετε το γλυκό στο σπίτι σας και
είμαι σίγουρη πως θα αποφασίσετε να το επισκεφτείτε με τη πρώτη ευκαιρία!!!
Καλοφάγωτο!!!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 1 κιλό αλεύρι
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 1 κ.γ αλάτι
- 1 κ.γ σόδα
- 2 κούπες νερό
- Επιπλέον ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για το σιρόπι:
- 2 κούπες νερό
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα μέλι
Για το γαρνίρισμα:
- 2 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ κανέλα
- 1 κ.γ γαρίφαλο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά
της ζύμης και τα πλάθουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει
στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη, να ξεκουραστεί
για 1/2 ωρίτσα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε
φύλλο. Κόβουμε κάθε φύλλο σε λωρίδες πάχους 10 εκ., περίπου, το σουρώνουμε με
το χέρι μας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Λαδώνουμε ένα ταψί και
τοποθετούμε το ένα φύλλο δίπλα στο άλλο. Αλείφουμε τα φύλλα με μπόλικο
ελαιόλαδο και τα βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
Μπορούμε να ελέγξουμε αν έχουν
ψηθεί, όταν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, το κουνήσουμε και τα φύλλα έχουν
ξεκολλήσει από το πάτο του ταψιού. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά και το
αφήνουμε να βράσει για 5’ λεπτά (υπολογίζοντας το χρόνο, από τη στιγμή που αρχίζει
να βράζει το σιρόπι μας). Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το περιχύνουμε σιγά-σιγά με το ζεστό σιρόπι.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε σε ένα
μπολ τα ψιλοκομμένα καρύδια με τη κανέλα και το γαρίφαλο και πασπαλίζουμε τα
γλυκό.
Το αφήνουμε να απορροφήσει το
σιρόπι του και σερβίρουμε.
Αν και μου αρέσουν πολύ τα σιροπιαστά, το συγκεκριμένο ούτε το έχω φτιάξει, ούτε το έχω δοκιμάσει! Και να σκεφτείς ότι έχω πάει δύο φορές στη Θάσο. Πώς μου διέφυγε κάτι τέτοιο; Διαφορετικό και πρωτότυπο με το χειροποίητο φύλλο. Σίγουρα θα το φτιάξω σύντομα για να επανορθώσω. Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι δεν το βρίσκεις, εύκολα! από όσο ξέρω το κάνει ένα μαγαζί στα Λιμενάρια. Δεν ξέρω, αν υπάρχει κάπου αλλού. Έγω όσες φορές έχω φάει ήταν σπιτικό...!Είναι πολύ ωραίο, δοκίμασε το αν θέλεις...Φιλιά, Νανά!!!
ΔιαγραφήΑυτό ακριβώς το σαραγλί έκανε και η γιαγιά μου η οποία πέθανε πριν 3 χρόνια 97 ετών. Τα φυλλα ή τα τσαλακωνε όπως εσύ ή τα τύλιγε σε μακροστενες ροδελες και τα τοποθετούσε σε στρογγυλό ταψί.Η διαδικασία ακριβώς όπως την περίγραψες. Αυτά είνα τα πεντανόστιμα παραδοσιακά Ελληνικά γλυκά.
ΔιαγραφήΔεν έχω παέι στη Θάσο, ούτε και σαραγλί έχω φάει...αλλά έτσι όπως το βλέπω και με χειροποίητο φύλλο, πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο φαίνεται!!
Είναι...:) :) Καλό απόγευμα, Πέπη!!!
ΔιαγραφήΈχω πάει στη Θάσο πριν πολλά πολλά χρόνια αλλά λόγω του ότι δεν τα πάω καλά με τα γλυκά και να το συνάντησα δεν θα του έδωσα σημασία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ενδιαφέρει ο τρόπος παρασκευής του και θα το έφτιαχνα παρόλο που δεν θα το έτρωγα.
Πολύ ωραία παρουσίαση.
Ευχαριστώ, Ξανθή μου!!!
ΔιαγραφήΜα τόσο εντυπωσιάστηκα που έφτιαξες τόσο όμορφο φύλλο για το σαραγλί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω συνδέσει με κόπο και χρόνο οπότε δεν καταπιάνομαι εύκολα μ΄ αυτό!
Εύγε σου Λία!
Z.
Δεν είναι τόσο δύσκολο, Ζ! Το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει, αν σου αρέσουν τα σιροπιαστά!!!
ΔιαγραφήΑπορροφήθηκα τόσο που μού διέφυγε να πω ότι μ΄αρέσουν πολύ οι φωτογραφίες σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήZ.
Έγραψα, αυχαριστώ :):):) Σε Ευχαριστώ, Ζ!!! Φιλιά!!!
ΔιαγραφήΦαίνεται πάρα πολύ νόστιμο και άκρως αρωματικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Θάσος είναι ένα νησί που θέλω πολύ να επισκεφτώ, οπότε αν τα καταφέρω ελπίζω ότι θα δοκιμάσω και το γλυκό στην έδρα του.
Α! Πέρνα αν θέλεις μια βόλτα και από μένα. Έχεις πρόσκληση για παιχνίδι, αν έχεις όρεξη!
Φιλιά!
Σε ευχαριστώ, Ερμιόνη μου!!! Είναι πολύ ωραίο...και διαφορετικό! Φιλιά!!!
ΔιαγραφήΚαλημερα! Δεν το έχω ξαναδει και φαίνεται πολύ ενδιαφέρον! Είναι καλό να διατηρούμε τις παραδοσιακές συνταγές. Αναλυτικότατη περιγραφή, σούπερ φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Λουλού!!! Καλό απόγευμα!!!
ΔιαγραφήΣυναρπαστικό Λία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν 3 χρόνια βρεθήκαμε στην Θάσο, καθώς κάναμε διακοπές στην Καβάλα και τότε το είδα κι' εγώ για πρώτη φορά εμπρός μου.
Με την πρώτη ευκαιρία θα την κάνω την δοκιμή καθώς όλα τα σιροπιαστά γλυκά με ξηρούς καρπούς για μένα είναι μεγάλη "πρόκληση"!
Καλημέρα σου εύχομαι.
Ευχαριστώ, Πηνελόπη!!! Αν το δοκιμάσεις, περιμένω εντυπώσεις!!! Καλό σου απόγευμα!!!
ΔιαγραφήΜπράβο, μπράβο! Μου άνοιξες την όρεξη για γλυκό ταψιού και που να το βρω στην καταραμένη την ξενιτιά :p
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα κάνω μια πολύ καλή συσκευασία και θα σου το στείλω με κουρίερ!!! Καλώς ήρθες, Trigger!!! :):)
ΔιαγραφήΕχω πάει πολλές φορές στην Θάσο, γιατί είναι η πεθερά μου από εκεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως μου ξέφυγε αυτό το θεσπέσιο γλυκό???
Πραγματικά υπέροχο!!!
Γεια στα χέρια σου!!
Καλό απόγευμα!
Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενα!!! Aν ρωτήσεις τη πεθερά σου, θα το ξέρει!!! Eίναι πολύ νόστιμο, αλήθεια!!! Καλό απόγευμα!!! :):)
ΔιαγραφήΑυτό το γλυκό φαίνεται απίστευτο! Ζύμες και σιρόπια, τι άλλο να ζητήσει κανείς;!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη, καλώς ήρθες!!! είναι διαφορετικό και νόστιμο!!! φιλιά!!! καλή σου μέρα!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!!! Υπέροχο γλυκό... λατρεύω τη Θάσο και το σαραγλί κι εσύ το έκανες τόσο ωραίο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Σε ευχαριστώ πολύ, Κική!!! καλή σου μέρα!!! φιλιά!!!
ΔιαγραφήΠώς μου ξέφυγε τέτοιο γλυκό? Τόσα καλοκαίρια στην Θάσο... Όνειρο! (και το γλυκό και το νησί!) (κούριερ είπες?:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι φωτογραφίες! Λία μου, τα συγχαρητήριά μου!
Φιλάκια
Κούριερ, ναι!!! δέχομαι παραγγελίες!!! :):) Σε ευχαριστώ πολύ, Αγγελική μου!!! καλό τριήμερο σου εύχομαι!!!
ΔιαγραφήΑιαιαιαι πωπω σιελόρεια! θα πέσουμε στην ανάγκη των Λιβανεζων και των Τούρκων εδώ πάνω στο Ινγκλαντ που είμαστε, μας άναψες φωτιά olive καταπληκτική συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, Παναγιώτη!!! ισχύει το κούριερ!!! :):) Καλό ΣΚ!!!
ΔιαγραφήΕαν σου πω οτι δεν εχω δοκιμάσει ποτέ Σαραγλί Θάσου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται σουπερ. Θα κανω παράονα στην μάνα που δεν μου ειχε δώσει να φάω στα μικράτα μου :(
Καλό ΣουΚου!
:) Κερνάμε!!! είναι πολύ νόστιμο και διαφορετικό!!! Καλό ΣΚ!!! Φιλιά!!!
ΔιαγραφήΔεν έχω λόγια... Απλά κορυφαίο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε!!!
Αναστασία μου, σε ευχαριστώ!!! καλό βράδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίο που δείχνει. Δεν εχω δοκιμάσει. Αν κρίνω από τα υλικά θα μου αρέσει πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα πόσο ωραία τα φτιάχνεις!
Σε ευχαριστώ, Γιώτα!!! Είναι αλλιώτικο... Καλημέρα!!!
ΔιαγραφήΑυτο το γλυκο φτιαχνεται στην Μυτιληνη και λεγεται 'πλατσεντα' ,η αλλιως διπλες....... ειναι γλυκο απο την Μικρα Ασια .Τωρα πως προεκυψε ....σαραγλι Θασου......
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι που θα σε απογοητεύσω αλλά η Πλατσέντα Μυτιλήνης είναι διαφορετική από το Σαραγλί Θάσου!!! Το Σαραγί Θάσου, δεν το γεμίζεις όπως τη Πλατσέντα, επίσης το Σαραγλί Θάσου έχει καρύδια, ενώ η Πλατσέντα αμύγδαλα...Αντίστοιχη συνταγή έχει και η κυρία Βέφα Αλεξιαδού και την ονομάζει "Σαραγλί Θάσου".Καλό σου βράδυ και ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!!!
Διαγραφήκαλα εχω τρελλαθει τωρα το ψαχνω χρονιααααα το φτιαχνε η γιγια μου που ηταν θασιτισσα κ το λατρευα σε χιλιοευχαριστω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες, sou!!! Χαίρομαι πάρα πολύ που βοήθησα να βρεις τη συνταγή!!! Εγώ σε ευχαριστώ για την επίσκεψη!!! Καλή σου μέρα!!!
Διαγραφήαλλο η πλατσεντα φιλε φιλη κ αλλο το σαραγλι ειμα η μιση απο θασο η μιση απο μυτιληνη κ τα ξερω κ τα δυο πολυ καλα μη λεμε οτι θελουμε!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγκινήθηκα! Είμαι από τη Θάσο και το έφτιαχνε η γιαγιά μου όταν ήμουν μικρός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έψαχνα καιρό.
Χίλια ευχαριστώ! Καλές γιορτές! Υγεία!
Να είσαι καλά!Χαίρομαι που βοήθησα να βρεις τη συνταγή...Ευχαριστώ!!!
Διαγραφή