Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Σαραγλί Θάσου

Σαραγλί Θάσου
Το σαραγλί Θάσου, για εμένα, είναι ένα από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που υπάρχουν!!! Τα σαραγλιά, όπως τα λένε, είναι παραδοσιακό γλυκό της Θάσου. Αν ποτέ βρεθείτε στο νησί, που σας το εύχομαι, ίσως έχετε την ευκαιρία να γευτείτε ένα σαραγλί!!! Αν πάλι δεν μπορείτε να πάτε σύντομα, επιχειρήστε να κάνετε το γλυκό στο σπίτι σας και είμαι σίγουρη πως θα αποφασίσετε να το επισκεφτείτε με τη πρώτη ευκαιρία!!! Καλοφάγωτο!!!


Υλικά:
Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1 κ.γ σόδα
  • 2 κούπες νερό
  • Επιπλέον ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για το σιρόπι:

  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα μέλι
Για το γαρνίρισμα:

  • 2 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ κανέλα
  • 1 κ.γ γαρίφαλο
 
Σαραγλί Θάσου Υλικά

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και τα πλάθουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη, να ξεκουραστεί για 1/2 ωρίτσα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε φύλλο. Κόβουμε κάθε φύλλο σε λωρίδες πάχους 10 εκ., περίπου, το σουρώνουμε με το χέρι μας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Σαραγλί Θάσου Διαδικασία

Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε το ένα φύλλο δίπλα στο άλλο. Αλείφουμε τα φύλλα με μπόλικο ελαιόλαδο και τα βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  200ο C, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
Μπορούμε να ελέγξουμε αν έχουν ψηθεί, όταν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, το κουνήσουμε και τα φύλλα έχουν ξεκολλήσει από το πάτο του ταψιού. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά και το αφήνουμε να βράσει για 5’ λεπτά (υπολογίζοντας το χρόνο, από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει το σιρόπι μας). Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το περιχύνουμε σιγά-σιγά με το ζεστό σιρόπι.

Σαραγλί Θάσου Διαδικασία
Σαραγλί Θάσου Διαδικασία

Στη συνέχεια ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα ψιλοκομμένα καρύδια με τη κανέλα και το γαρίφαλο και πασπαλίζουμε τα γλυκό.
Το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι του και σερβίρουμε.

Σαραγλί Θάσου

42 σχόλια:

  1. Αν και μου αρέσουν πολύ τα σιροπιαστά, το συγκεκριμένο ούτε το έχω φτιάξει, ούτε το έχω δοκιμάσει! Και να σκεφτείς ότι έχω πάει δύο φορές στη Θάσο. Πώς μου διέφυγε κάτι τέτοιο; Διαφορετικό και πρωτότυπο με το χειροποίητο φύλλο. Σίγουρα θα το φτιάξω σύντομα για να επανορθώσω. Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι δεν το βρίσκεις, εύκολα! από όσο ξέρω το κάνει ένα μαγαζί στα Λιμενάρια. Δεν ξέρω, αν υπάρχει κάπου αλλού. Έγω όσες φορές έχω φάει ήταν σπιτικό...!Είναι πολύ ωραίο, δοκίμασε το αν θέλεις...Φιλιά, Νανά!!!

      Διαγραφή
    2. Αυτό ακριβώς το σαραγλί έκανε και η γιαγιά μου η οποία πέθανε πριν 3 χρόνια 97 ετών. Τα φυλλα ή τα τσαλακωνε όπως εσύ ή τα τύλιγε σε μακροστενες ροδελες και τα τοποθετούσε σε στρογγυλό ταψί.Η διαδικασία ακριβώς όπως την περίγραψες. Αυτά είνα τα πεντανόστιμα παραδοσιακά Ελληνικά γλυκά.

      Διαγραφή
  2. Δεν έχω παέι στη Θάσο, ούτε και σαραγλί έχω φάει...αλλά έτσι όπως το βλέπω και με χειροποίητο φύλλο, πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω!!!
    Υπέροχο φαίνεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω πάει στη Θάσο πριν πολλά πολλά χρόνια αλλά λόγω του ότι δεν τα πάω καλά με τα γλυκά και να το συνάντησα δεν θα του έδωσα σημασία.
    Με ενδιαφέρει ο τρόπος παρασκευής του και θα το έφτιαχνα παρόλο που δεν θα το έτρωγα.
    Πολύ ωραία παρουσίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα τόσο εντυπωσιάστηκα που έφτιαξες τόσο όμορφο φύλλο για το σαραγλί!
    Το έχω συνδέσει με κόπο και χρόνο οπότε δεν καταπιάνομαι εύκολα μ΄ αυτό!

    Εύγε σου Λία!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τόσο δύσκολο, Ζ! Το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει, αν σου αρέσουν τα σιροπιαστά!!!

      Διαγραφή
  5. Απορροφήθηκα τόσο που μού διέφυγε να πω ότι μ΄αρέσουν πολύ οι φωτογραφίες σου!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαίνεται πάρα πολύ νόστιμο και άκρως αρωματικό.
    Η Θάσος είναι ένα νησί που θέλω πολύ να επισκεφτώ, οπότε αν τα καταφέρω ελπίζω ότι θα δοκιμάσω και το γλυκό στην έδρα του.
    Α! Πέρνα αν θέλεις μια βόλτα και από μένα. Έχεις πρόσκληση για παιχνίδι, αν έχεις όρεξη!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Ερμιόνη μου!!! Είναι πολύ ωραίο...και διαφορετικό! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  7. Καλημερα! Δεν το έχω ξαναδει και φαίνεται πολύ ενδιαφέρον! Είναι καλό να διατηρούμε τις παραδοσιακές συνταγές. Αναλυτικότατη περιγραφή, σούπερ φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συναρπαστικό Λία μου.
    Πριν 3 χρόνια βρεθήκαμε στην Θάσο, καθώς κάναμε διακοπές στην Καβάλα και τότε το είδα κι' εγώ για πρώτη φορά εμπρός μου.
    Με την πρώτη ευκαιρία θα την κάνω την δοκιμή καθώς όλα τα σιροπιαστά γλυκά με ξηρούς καρπούς για μένα είναι μεγάλη "πρόκληση"!
    Καλημέρα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Πηνελόπη!!! Αν το δοκιμάσεις, περιμένω εντυπώσεις!!! Καλό σου απόγευμα!!!

      Διαγραφή
  9. Μπράβο, μπράβο! Μου άνοιξες την όρεξη για γλυκό ταψιού και που να το βρω στην καταραμένη την ξενιτιά :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα κάνω μια πολύ καλή συσκευασία και θα σου το στείλω με κουρίερ!!! Καλώς ήρθες, Trigger!!! :):)

      Διαγραφή
  10. Εχω πάει πολλές φορές στην Θάσο, γιατί είναι η πεθερά μου από εκεί.
    Πως μου ξέφυγε αυτό το θεσπέσιο γλυκό???
    Πραγματικά υπέροχο!!!
    Γεια στα χέρια σου!!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενα!!! Aν ρωτήσεις τη πεθερά σου, θα το ξέρει!!! Eίναι πολύ νόστιμο, αλήθεια!!! Καλό απόγευμα!!! :):)

      Διαγραφή
  11. Αυτό το γλυκό φαίνεται απίστευτο! Ζύμες και σιρόπια, τι άλλο να ζητήσει κανείς;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη, καλώς ήρθες!!! είναι διαφορετικό και νόστιμο!!! φιλιά!!! καλή σου μέρα!!!

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα!!! Υπέροχο γλυκό... λατρεύω τη Θάσο και το σαραγλί κι εσύ το έκανες τόσο ωραίο!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πώς μου ξέφυγε τέτοιο γλυκό? Τόσα καλοκαίρια στην Θάσο... Όνειρο! (και το γλυκό και το νησί!) (κούριερ είπες?:))
    Μα τι φωτογραφίες! Λία μου, τα συγχαρητήριά μου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κούριερ, ναι!!! δέχομαι παραγγελίες!!! :):) Σε ευχαριστώ πολύ, Αγγελική μου!!! καλό τριήμερο σου εύχομαι!!!

      Διαγραφή
  14. Αιαιαιαι πωπω σιελόρεια! θα πέσουμε στην ανάγκη των Λιβανεζων και των Τούρκων εδώ πάνω στο Ινγκλαντ που είμαστε, μας άναψες φωτιά olive καταπληκτική συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Παναγιώτη!!! ισχύει το κούριερ!!! :):) Καλό ΣΚ!!!

      Διαγραφή
  15. Εαν σου πω οτι δεν εχω δοκιμάσει ποτέ Σαραγλί Θάσου!
    Φαινεται σουπερ. Θα κανω παράονα στην μάνα που δεν μου ειχε δώσει να φάω στα μικράτα μου :(

    Καλό ΣουΚου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) Κερνάμε!!! είναι πολύ νόστιμο και διαφορετικό!!! Καλό ΣΚ!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  16. Δεν έχω λόγια... Απλά κορυφαίο!!!!
    Εύγε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αναστασία μου, σε ευχαριστώ!!! καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι ωραίο που δείχνει. Δεν εχω δοκιμάσει. Αν κρίνω από τα υλικά θα μου αρέσει πολύ.
    Μα πόσο ωραία τα φτιάχνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτο το γλυκο φτιαχνεται στην Μυτιληνη και λεγεται 'πλατσεντα' ,η αλλιως διπλες....... ειναι γλυκο απο την Μικρα Ασια .Τωρα πως προεκυψε ....σαραγλι Θασου......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω αλλά η Πλατσέντα Μυτιλήνης είναι διαφορετική από το Σαραγλί Θάσου!!! Το Σαραγί Θάσου, δεν το γεμίζεις όπως τη Πλατσέντα, επίσης το Σαραγλί Θάσου έχει καρύδια, ενώ η Πλατσέντα αμύγδαλα...Αντίστοιχη συνταγή έχει και η κυρία Βέφα Αλεξιαδού και την ονομάζει "Σαραγλί Θάσου".Καλό σου βράδυ και ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!!!

      Διαγραφή
  20. καλα εχω τρελλαθει τωρα το ψαχνω χρονιααααα το φτιαχνε η γιγια μου που ηταν θασιτισσα κ το λατρευα σε χιλιοευχαριστω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες, sou!!! Χαίρομαι πάρα πολύ που βοήθησα να βρεις τη συνταγή!!! Εγώ σε ευχαριστώ για την επίσκεψη!!! Καλή σου μέρα!!!

      Διαγραφή
  21. αλλο η πλατσεντα φιλε φιλη κ αλλο το σαραγλι ειμα η μιση απο θασο η μιση απο μυτιληνη κ τα ξερω κ τα δυο πολυ καλα μη λεμε οτι θελουμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συγκινήθηκα! Είμαι από τη Θάσο και το έφτιαχνε η γιαγιά μου όταν ήμουν μικρός!
    Το έψαχνα καιρό.
    Χίλια ευχαριστώ! Καλές γιορτές! Υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά!Χαίρομαι που βοήθησα να βρεις τη συνταγή...Ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή