Μεθυσμένα
φαντάζομαι λέγονται λόγω της ρετσίνας που έχουν στη ζύμη τους. Είναι νηστίσιμα
και νομίζω πως αντικαθιστούν επάξια κάποιο άλλο γλυκό με αυγά και βούτυρο.
Μπορείτε να τα γεμίσετε με ότι μαρμελάδα σας αρέσει, καρύδια και κανέλα. Μαζί
τους μπορεί να περάσει αναίμακτα η περίοδος της νηστείας… προσοχή όμως, μη το
παρακάνετε!!!
Υλικά:
Για
τη ζύμη:
- ½ κιλό αλεύρι
- 1 baking powder
- 1 ποτήρι σπορέλαιο
- 1 ποτήρι ρετσίνα
Για
τη γέμιση:
- 250γρ μαρμελάδα
- ½ ποτήρι αλεσμένα καρύδια
- 1 κ.γ κανέλα
Για
το γαρνίρισμα:
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το σπορέλαιο και τη ρετσίνα.
- Προσθέτουμε το baking powder και σιγά-σιγά το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε τα υλικά, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή.
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και με τα ανοίγουμε με το χέρι μας.
- Βάζουμε σε κάθε κομμάτι, λίγη μαρμελάδα και λίγο καρύδι.
- Κλείνουμε τη ζύμη καλά και της δίνουμε σχήμα. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κουπάτ για να τα φτιάξετε.
- Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Τα πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και τα σερβίρουμε.
τα αγαπημένα μου!! αντι για μαρμελάδα εμεις βάζουμε ενα μικρό λουκούμι!! πανευκολα και πεντανόστιμα οτι πρεπει για τη νηστεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έχω φάει και με λουκούμι, είναι εξίσου νόστιμα!!! Καλημέρα!!!
ΔιαγραφήΩραίο γλυκό μας προτείνεις πάλι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ψάξω για μαρμελάδα χαχαχα
Καλησπέρα
Ξανθή μου, με τόσες ωραίες μαρμελάδες που κάνεις? :):) Καλή σου μέρα!!! Φιλιά!!!
ΔιαγραφήΡετσίνα στη ζύμη ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μου ακούγεται!
Δεν πιστεύω να τα τρως και να κάνεις κεφαλάκι!!
Φιλιά
:):) Μπά, δεν κάνεις κεφάλι!!! Είναι ενδιαφέρον, όμως!!! Φιλιά!!!
ΔιαγραφήΑγαπημένη παραδοσιακή συνταγή! Κι εμείς, όπως λέει και η Αναστασία, λουκουμακι βάζουμε! Είναι φανταστικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά είναι πολύ νόστιμα και πολύ εύκολα, Χρύσα!!! Καλημέρα!!!
ΔιαγραφήΛατρεία μ' αυτά τα μεθυσμένα έχω και τα δικά σου με τη ρετσίνα έγιναν καταπληκτικά... έτσι τα κάνει η νονά μου!!! Εγγυημένη νοστιμιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Σε ευχαριστώ, Κική μου!!! Φιλιά!!!
ΔιαγραφήKι εγώ με λουκουμάκι τα ξέρω τα μεθυσμένα, μα και με την μαρμελάδα τι νόστιμα που θα γίνονται!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Αν προσθέτεις την αγαπημένη σου μαρμελάδα, θα τα λατρέψεις...;):) Καλημέρα, Έλενα!!!
ΔιαγραφήΑπό τα πιο αγαπημένα σε όλες τους σχεδόν τις εκδοχές Λία μου, και καθόλου δεν με στεναχωρεί αν θεωρούνται νηστίσιμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε εμένα :):) Καλημέρα, Πηνελόπηηη!!!
ΔιαγραφήΛία μου τι όμορφα που τα έκανες! Λαχταριστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια
Σε ευχαριστώ, Αγγελική μου!!! Πολλά φιλιά!!! :):)
ΔιαγραφήΩραια φαινονται! Γινονται τραγανα; Γιατιη συνταγη που ξερω εγω ειναι μαλακα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλως σε βρηκα κοριτσι!
Καλώς ήρθες, Σοφία!!! Ναι, η ζύμη τους είναι τραγανή...!!! Καλή σου μέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλημέρα, Λία! Αγαπημένο μαμαδίστικο γλυκό για τις μέρες της νηστείας. Η μαμά μου τα φτιάχνει με χυμό πορτοκάλι αντί για ρετσίνα. Είναι πραγματικά πολύ νόστιμα! Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, Νανά!!! Είμαι σίγουρη πως και η εκδοχή της μαμάς σου θα είναι νοστιμότατη!!! Φιλιά!!!
ΔιαγραφήΑυτά τα νηστίσιμα εμένα μου αρέσουν σε κάθε εποχή. Πολύ ωραία τα συγκεκριμένα, με μαρμελάδα και καρύδι η γέμισή τους θα είναι σούπερ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες!
Κι εμένα μου αρέσουν τα νηστίσιμα, Έφη μου!!! υπάρχουν πολύ ωραίες νηστίσιμες συνταγές!!! Σε ευχαριστώ πολύ!!! Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα!!!
ΔιαγραφήΑς μεθύσουμε λοιπόν!!! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται πολύ ωραία και θα είναι υπέροχα με σπιτική μαρμελάδα!
Φιλάκια πολλά!!!
χαχαχα, let's get drunk!!! Ότι γλυκό κάνεις με σπιτική μαρμελάδα, νομίζω ότι θα είναι υπέροχο!!! Σε ευχαριστώ!!! Φιλάκια πολλά, Αναστασία μου!!!
ΔιαγραφήΥπέροχα Λία μου!!!Ετσι τα κάνει και η μαμά μου και μερικές φορές βάζει λουκουμάκι μέσα αντί για μαρμελάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔείχνουν πολύ λαχταριστά, μπράβο!!!!
Φιλιά!
Σε ευχαριστώ πολύ, Ελένη μου!!! και με λουκουμάκι τριαντάφυλλο κατά προτίμηση ;) είναι υπέροχα!!! Φιλιά!!!
Διαγραφή