Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ριζότο με Μανιτάρια του Δάσους

Ριζότο με Μανιτάρια του Δάσους
Έχετε δει τον Gennaro να περιγράφει ένα ιταλικό πιάτο?!!! Μιλάει για το πιάτο σαν να είναι ερωτευμένος με τις γεύσεις, τα υλικά, τη διαδικασία… μιλάει με τέτοιο τρόπο που και για ένα απλό πιάτο όπως το ριζότο σε κάνει να θέλεις να το έχεις μπροστά σου εκείνη τη στιγμή και να το τσακίσεις!!! Νομίζω πως ο/η κάθε food blogger αισθάνεται το ίδιο με το Gennaro, όταν δημιουργεί ένα πιάτο, άσχετα αν δεν μπορεί να το περιγράψει όπως εκείνος… Το έχει φτιάξει με αγάπη, αφοσίωση, φαντασία και το προσφέρει απλόχερα σε όλους για να το αγαπήσουν… Το ριζότο που σας παρουσιάζω παρακάτω είναι το ένα και μοναδικό ριζότο μανιταριών!!! Μπορεί να σας φαίνεται ότι υπερβάλω, γι’ αυτό λοιπόν δοκιμάστε το και νομίζω πως το βάλετε στα αγαπημένα!!!

Υλικά:
  • 1 ½ -2 κούπες ρύζι Arborio
  • 1 κούπα αποξηραμένα  μανιτάρια
  • ½ λίτρο ζωμό κοτόπουλου
  • ½ λίτρο ζωμό μανιταριών
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • 1 κούπα παρμεζάνα
Ριζότο με Μανιτάρια του Δάσους Υλικά

Εκτέλεση:

  1. Ξεκινάμε πρώτα με τα αποξηραμένα μανιτάρια. Τα βάζουμε σε ½ λίτρο νερό, το προηγούμενο βράδυ ή τουλάχιστον δυο ώρες πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Θα τα στραγγίσουμε και θα κρατήσουμε το ζουμί. 
  2. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη. 
  3. Παίρνουμε το ζουμί των μανιταριών, το βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με ένα κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες και το βράζουμε. 
  4. Σε μια άλλη κατσαρόλα κρατάμε ζεστό το ζωμό του κοτόπουλου. 
  5. Σε ένα πλατύ σκεύος ρίχνουμε την 2η κουταλιά βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι για 1’-2’ λεπτά. Η φωτιά πρέπει να είναι σιγανή προς μέτρια, όχι δυνατή. 
  6. Προσθέτουμε με μια κουτάλα το ζωμό του κοτόπουλου σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να απορροφάει το ρύζι το ζωμό πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση. 
  7. Όταν το κρεμμύδι μαλακώσει μέσα στο ζουμί των μανιταριών, το βάζουμε στο μπλέντερ και το λιώνουμε. 
  8. Προσθέτουμε το ζωμό από τα μανιτάρια και το λιωμένο κρεμμύδι στο ζωμό του κοτόπουλο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία. 
  9. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τη παρμεζάνα και ανακατεύουμε. 
  10. Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό.
Ριζότο με Μανιτάρια του Δάσους




20 σχόλια:

  1. Αυτά τα αποξηραμένα μανιτάρια όλο τα βλέπω στο σ/μ κι όλο τα προσπερνάω, είναι και η τιμή τους λίγο τσιμπημένη! Φαντάζομαι όμως πως θα έχουν διαφορά στη γεύση από τα υπόλοιπα και τι καλύτερο για να αξιοποιηθούν από ένα ριζότο σαν κι αυτό?
    Ωραίο πιάτο που ταιριάζει και στο χειμώνα!
    Καλή βδομάδα Λία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη μου, η αλήθεια είναι ότι είναι ακριβά, αλλά πραγματικά έχουν τρομερή γεύση και κάνουν τη διαφορά!!! Φιλάκια πολλά!!! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

      Διαγραφή
  2. Ααααααα υπερνόστιμο, θέλωωωωω!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν το ριζότο δεν έχει! Κι εγώ έτσι το κάνω, τα αποξηραμένα μανιτάρια δίνουν άλλο άρωμα. Και πάλι, τέλειες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραίο πιάτο και τι όμορφη παρουσίαση ! Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Γιώτα!!! Να το δοκιμάσεις και να μου πεις?!!! Καλή σου μέρα!!!

      Διαγραφή
  5. Φαντάζομαι θα είναι πολύ μυρωδάτο!Πολύ ωραίο χειμωνιάτικο πιάτο,καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αποξηραμένα μανιτάρια έχουν απίστευτο άρωμα!!! Σε ευχαριστώ, Νίκη!!! Καλημέρα!!!

      Διαγραφή
  6. Αυτά τα μανιτάρια δεν θέλεις να τα φας, θέλεις να τα μυρίζεις καθώς μουλιάζουν στο νερό και διαχέεται το άρρωμά τους στο χώρο. Δίνουν την αίσθηση του γήινου. Είναι απλά τέλεια. Όσο και το πιάτο σου. Τόσο νόστιμο. Τόσο όμορφα φωτογραφημένο!!! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά, τα περιέγραψες τόσο ωραία, Χρυσαυγή!!! Είναι απίστευτα αυτά τα μανιτάρια!!! Σε ευχαριστώ πολύ!!! Να έχεις μια όμορφη μέρα!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  7. Από τα καλύτερα πιάτα ... φοβερά τα μανιτάρια με όλα τα υπέροχα αρώματα!!!! Απλά υπέροχο και με πολύ ωραία παρουσίαση!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απο τα πιο αγαπημενα μου ριζοττο! Ειμαστε πολυ ατυχοι που δεν μπορουμε να βρουμε αυτα τα μανιταρια φρεσκα, εκτος απο καποιους λιγους που εχουν προσβαση σε δασος και γνωριζουν να τα συλλεξουν... Εχω απολαυσει ριζοττο με φρεσκα πορτσινι στην Ιταλια και η γευση του ηταν αξεχαστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά, τα μανιτάρια του δάσους δεν έχουν καμμιά σχέση με αυτά που καλλιεργούνται!!! Είσαι τυχερή που έχεις δοκιμάσει ριζόττο με φρέσκα πορτσίνι!!! Καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  9. Συμφωνώ απόλυτα με τον πρόλογο σου!
    Κάθε μία από εμάς κρύβει έναν μικρό Gennaro μέσα της!
    Υπέροχες φωτογραφίες και γευστικότατο πιάτο! Η υφή του φαίνεται εξαιρετική, μπράβο σου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω ότι έχεις κάθε λόγο να αισθάνεσαι περήφανη για το πιάτο σου και να το περιγράφεις με θέρμη και ενθουσιασμό! Το αποτέλεσμα που θαυμάζουμε στις φωτογραφίες είναι σίγουρα πεντανόστιμο! Τα αποξηραμένα μανιτάρια, αν τα χειριστείς σωστά όπως έκανες εσύ, δίνουν ένα διαφορετικό τόνο που ενθουσιάζει όσους αγαπούν τις γήινες γεύσεις. Πολύ ωραία συνταγή, Λία μου! Μπράβο!
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή