Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Κουλουράκια/Παξιμαδάκια Κρητικά

Κουλουράκια/Παξιμαδάκια Κρητικά

Το σημερινό post είναι δύο σε ένα!!! Κουλουροπαξιμαδάκια!!! Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου, η αρχική συνταγή βέβαια είναι για παξιμαδάκια... Αυτά τα παξιμαδάκια που λέτε, ήταν must  με τον απογευματινό καφέ, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο του Κρητικού πελάγους, στον Ανησαρά!!! Έχουν αγνά υλικά, είναι νόστιμα και κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα!!! Άλλαζοντας λίγο τον τρόπο παρασκευής τους και από παξιμαδάκια έγιναν κουλουράκια... Έσεις, όπως κι αν επιλέξετε να τα κάνετε θα είναι το ίδιο νόστιμα!!!Καλοφάγωτα!!!

Υλικά:
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες χυμό πορτοκαλιού
  • 2 baking powder
  • ξύσμα  από ½ λεμόνι
  • 1 κ.σ. σόδα διαλυμένη στο χυμό ½ λεμονιού
  • ¼ κούπας ρακή
  • κανέλα σε σκόνη
  • γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 κιλά αλεύρι
Κουλουράκια/Παξιμαδάκια Κρητικά Υλικά



Εκτέλεση:
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε με τη σειρά τα παραπάνω υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή που να μη κολλάει στα χέρια. 
  • Χωρίζουμε τη  ζύμη μας σε κομμάτια. 
Λουλουράκια/Παξιμαδάκια Κρητικά Διαδικασία
  • Τα πλάθουμε σε μπαστουνάκια πάχους 4 εκατοστών και τα κόβουμε σε φέτες 1 εκατοστού.  
  • Τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψί, το οποίο προηγουμένως στρώσαμε με λαδόκολλα. 
Κουλουράκια/Παξιμαδάκια Κρητικά Διαδικασία
Κουλουράκια/Παξιμαδάκια Κρητικά Διαδικασία
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 20’ λεπτά περίπου. Αφήνουμε τα κουλοπαξιμαδάκια να κρυώσουν εντελώς και σερβίρουμε. 

Κουλουράκια/Παξιμαδάκια Κρητικά
Παρακάτω σας περιγράφω τον τρόπο παρασκευής για τα παξιμαδάκια:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη όπως παραπάνω, τη χωρίζουμε, πλάθουμε σε μπαστουνάκια πάχους 5 εκατοστών και τα χαράζουμε σε φέτες 2 εκατοστού. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 20'-30' λεπτά περίπου. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα μπαστουνάκια να κρυώσουν ελαφρά, ώστε να μπορούμε να τα κόψουμε. Κόβουμε, λοιπόν, κάθε μπαστουνάκι σε κομμάτια και τα τοποθετούμε πάλι στο ταψί μας, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Τα βάζουμε ξανά στο φούρνο στους 150ο C για άλλα 5’ με 10΄λεπτά. Αφήνουμε τα παξιμαδάκια να κρυώσουν εντελώς και σερβίρουμε.

12 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. :):) Πολλά Φιλιά, Ξανθή!!! Καλημέρα και καλή επιτυχία στο bazaar!!!

      Διαγραφή
  2. Ευκαιρία να ανοίξω εκείνο το μπουκάλι ρακή που έχω τόσο καιρό.... Πάρα πολύ ωραία!
    (τα τυροπιτάκια στιγμής τα έχω κάνει ήδη δύο φορές, και τις δύο έγιναν ανάρπαστα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα!!! Χαίρομαι πολύ Χρύσα που σας άρεσαν!!! Φιλιά!!! Καλημέρα!!!

      Διαγραφή
  3. Αυτά είναι που λέμε τα καλορίζικα;;
    Τα λατρεύω πραγματικά! Όποτε κατεβαίνουν οι θείοι μου Κρήτη τους λέω και μου φέρνουν το σακουλάκι μου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη!!! Νομίζω πως τα καλορίζικα έχουν αμύγδαλα...Και εγώ όταν έφευγα από την Κρήτη πάντα είχα στη βαλίτσα μου!!! :):) Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  4. Τα δικά μου τα θέλω κουλουράκια :)
    Υπέροχα Λία μου και μυρωδάτα με αγαπημένα μπαχαρικά!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύκολη συνταγή δύο σε ένα. Μου αρέσει που μπορείς να χωρίσεις τη ζύμη και να φτιάξεις δύο διαφορετικές εκδοχές ταυτόχρονα. Παξιμαδάκια για το πρωινό και κουλουράκια για τον καφέ! Διπλή απόλαυση με τη μισή φασαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά, κάνεις ότι θέλεις :):) Καλή εβδομάδα, Νανά!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  6. Τι ωραια να είχα τωρα μερικά με τον ελληνικό καφε μου!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή