Τα
Σαλιάρα είναι παραδοσιακό γλυκό της περιοχής της Καστοριάς και της Κοζάνης !!! Οι
νοικοκυρές τα έφτιαχναν τη περίοδο των Χριστουγέννων. Διάβασα κάπου πως τα
σαλιάρια προοριζόταν μόνο για τους καλεσμένους ή τα παιδάκια που έλεγαν τα
κάλαντα. Για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας υπήρχαν μόνο για να τα βλέπουν,
φάτε μάτια ψάρια δηλαδή!!! Καθόλου περίεργο μιας και τα αγαθά ήταν λιγοστά και
οι περισσότερες οικογένειες ήταν φτωχές για να τα προμηθευτούν σε μεγάλες ποσότητες…
Οπότε, η κυρία του σπιτιού αποφάσιζε για τη τύχη τους, καθώς έπρεπε να έχει το
κατιτίς της για τις γιορτινές αυτές μέρες!!!
Υλικά:
Για
τη ζύμη:
- 3 κούπες ελαιόλαδο
- 1 κούπα σταχτόνερο
- 4 κ.σ. ξύδι
- αλεύρι όσο πάρει
- 1 βούκα ψωμί
Για
τη γέμιση:
- 1 κούπα καρύδια
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο
Για
το γαρνίρισμα:
- άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζουμε
το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει. Το λάδι θα είναι έτοιμο όταν η βούκα του
ψωμιού ροδίσει. Κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το ψωμί και
ρίχνουμε προσεκτικά το ξύδι. Καλύπτουμε αμέσως τη κατσαρόλα με το καπάκι και το
αφήνουμε να ησυχάσει. Ξαναβάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε σιγά-σιγά το
αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να καβουρντιστεί ελαφριά. Το μεταφέρουμε σε ένα
μπολ και προσθέτουμε το σταχτόνερο. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη.
Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας τα αλεσμένα καρύδια με τα
μπαχαρικά.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης, βάζουμε λίγη γέμιση και τα κλείνουμε. Τους
δίνουμε σχήμα μισοφέγγαρου και τα
τοποθετούμε σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Τα
αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με άχνη. Σερβίρουμε.
Σημείωση:
1)Για
να φτιάξουμε το σταχτόνερο, βράζουμε 3 κούπες νερό με 3 κ.σ. καθαρή στάχτη από
ξύλα (να έχετε ρίξει μόνο ξύλα στη φωτιά, τίποτα άλλο, αυτό εννοούμε καθαρή
στάχτη). Βράζουμε για 2’-3’ λεπτά, αφήνουμε τη στάχτη να κατασταλάξει στο πάτο
του σκεύους και παίρνουμε μια κούπα σταχτόνερο από την επιφάνεια, το περνάμε
από ψιλό τρυπητό με βαμβάκι και το χρησιμοποιούμε στο γλυκό μας.
2)
Προσοχή, η ζύμη τους γίνεται τριφτή, μη νομίσετε ότι κάτι πήγε στραβά.
Λία μου, τα Σαλιάρια πρώτη μου φορά τ' ακούω. Με 'πιασες αδιάβαστη και μένω και δυο βήματα από την Κοζάνη. Ιδιαίτερη συνταγή, τόσο στα υλικά όσο και στον τρόπο παρασκευής. Θα ήθελα πολύ να τα δοκιμάσω. Μοιάζουν με τους κουραμπιέδες; Σίγουρα η γέμιση και το ελαιόλαδο τους δίνει ξεχωριστή γεύση και νοστιμιά. Πολλά φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝανά μου, ναι μοιάζουν με τους κουραμπιέδες αλλά διαφέρουν!!! Φιλάκια πολλά!!!
ΔιαγραφήΚαι σήμερα την είχα την απορία τι είναι τα σαλιάρια . Πολύ νόστιμα φαίνονται. Γειά στα χέρια σου Λία και καλές γιορτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Σοφία!!! Καλή χρονιά, πλέον!!!
ΔιαγραφήΦαινονται πιο ωραια απο κουραμπιεδες, που αλλωστε απεχθανομαι!!! Αλλα αυτο το σταχτονερο ειναι λιγο δυσκολο... Καλο βραδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι δύσκολο και εγώ έτσι νόμιζα!!! Καλή σου μέρα!!!
Διαγραφήη εκδοχή σου ειναι τα σιατιστινα σαλιάρια {απ τη σιάτιστα δλδ, τα αυθεντικα}!!! ναι προορίζονται για κέρασμα μονο σε γιορτες, γαμους αρραβώνες.. οι νοικοκυραίοι ότι περισσέψει στο τέλος!!! υπάρχουν και τα κοζανίτικα χωρίς σταχτόνερο και είναι σιροπιαστα. Απο πέρισι τα σαλιάρια απέκτησαν ΠΟΠ και είμαστε περήφανοι!! ειναι πεντανόστιμα και πανεύκολα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο!!! Χαίρομαι που απέκτησε ΠΟΠ, ακόμη ένα ελληνικό προϊόν!!! Καλημέρα!!!
ΔιαγραφήΔεν γνώριζα το συγκεκριμένο γλυκάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει που έχει και μια ιστορία να το συνοδεύει!
Φιλιά
Καλημέρα, Ερμιόνη!!! Φιλάκια πολλά!!!
ΔιαγραφήΚι εγώ αδιάβαστη πιάνομαι εδώ, πρώτη φορά ακούω για αυτό το γλυκό! Πρέπει να είναι πάντως αντιπροσωπευτικό δείγμα της κουζίνας των φτωχών, οι οποίοι όμως με εξυπνάδα και φαντασία αξιοπιούσαν ό,τι νόστιμο είχαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαρυδάτο και μοσχοβολιστό, φαίνεται ωραιότατο!
Καλές γιορτές Λία, εύχομαι να περάσεις όσο πιο όμορφα γίνεται με αγάπη, ζεστασιά και φυσικά με πολλές νοστιμιές!
Καλή χρονιά, Έφη μου, με αγάπη, υγεία και πολλές πολλές νοστιμιές!!! Φιλάκια πολλά!!!
ΔιαγραφήΤι ωραία που φαίνονται! Μου αρέσουν πολύ οι τοπικές συνταγές που έρχονται από τα παλιά! Νομίζω ότι η εκτέλεσή σου είναι άψογη, ως συνήθως, και μας προκαλεί να τα δοκιμάσουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛία μου, εύχομαι καλά Χριστούγεννα! Διασκεδαστικά, απολαυστικά, δημιουργικά και νόστιμα!!! Να περάσεις τέλεια!!!
Πολλά γιορτινά φιλιά!!!
Σε ευχαριστώ πολύ, Αναστασία μου!!! Καλή χρονιά, όμορφη και δημιουργική σε όλους μας!!! Φιλάκια πολλά!!!
ΔιαγραφήΔεν τα ήξερα, τι μαθαινει κανεις στο blog σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοιαζουν κάπως με κουραμπιέδες.
καλα Χριστουγεννα :)
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Καλή χρονιά, Beauty Follower!!!
ΔιαγραφήΔεν τα είχα ξανακούσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή και νόστιμη χρονιά να έχεις!
Επίσης, Κική μου!!! Νόστιμη πάνω από όλα!!! ;):)
ΔιαγραφήΚαλή χρονιά Λία μου!!! Με υγεία, αγάπη και χαρά ...τα σαλιάρια σου έγιναν καταπληκτικά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Καλή χρονιά, Κική μου!!! Με υγεία, αγάπη, δημιουργικότητα!!! Φιλιά!!!
Διαγραφή