Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Νάξος (μέρος 2ο)



Φυσικά, στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας στη Νάξο, δεν υπήρχε περίπτωση να λείπει συνταγή! Άλλωστε, είμαστε food blog, όχι travel blog! Το φαγητό που σας περιγράφω παρακάτω λέγεται καλόγερος, ίσως το έχετε ακούσει ή δει κάπου στο διαδίκτυο. Ο καλόγερος είναι παραδοσιακή συνταγή της Νάξου! Δεν ξέρω από πού πήρε το όνομα του, ξέρω όμως ότι θα σας αρέσει πολύ!


Υλικά:

4 κομμάτια μοσχαρίσιο κρέας (κιλότο)
2 μελιτζάνες φλάσκες
4 κομμάτια ξινομυζήθρα Νάξου ή φέτα
4 κομμάτια γραβιέρα Νάξου
1 μεγάλη ντομάτα
1 κρεμμύδι
3-4 ώριμες ντομάτες
 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
½ κούπα ελαιόλαδο
3 μπαχάρια
4 γαρίφαλα
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
λίγη κανέλα



Εκτέλεση:

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν για 1 ωρίτσα περίπου.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το κρέας. Σε μια πλατιά κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας και το αφήνουμε να σοταριστεί, γυρίζοντας το από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, τον πελτέ και τη ντομάτα. Αφήνουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά για 1 με 1 ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα του.

Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις στραγγίζουμε. Τις χαράζουμε και τις τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει το κρέας.

Όταν το κρέας είναι έτοιμο, βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί, πάνω από κάθε μελιτζάνα τοποθετούμε ένα κομμάτι κρέας με λίγη σάλτσα, από επάνω βάζουμε μια φέτα ξινομυζήθρα Νάξου, μια φέτα ντομάτα και τελειώνουμε με τη γραβιέρα Νάξου. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο.

Ψήνουμε το καλόγερο στους 180ο C, για ½ ωρίτσα περίπου.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου