Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Χοχλιοί με Χόντρο



Χοχλιοί με χόντρο? Καλοκαίρι, Χερσόνησος Κρήτης, 3 μήνες αραχτοί χωρίς σχολείο, παιχνίδι, θάλασσα, θέατρο… Η γιαγιά μας να φτιάχνει χόντρο και να τον απλώνει στον ήλιο να στεγνώσει και ο παππούς να καθαρίζει τα χοχλιδάκια που μάζεψε για να μας τα μαγειρέψει η γιαγιά! Που όπως έλεγε ο αγαπημένος μας παππούς «το φαγητό της γιαγιάς σας είναι ανώτερο όλων». Οι ωραιότερες αναμνήσεις, ever!!! Να σας εκμυστηρευτώ ότι αυτό το φαγάκι το μαγείρεψα πρώτη φορά χθες και μόλις το γεύτηκα πήγα πολλά χρόνια πίσω, ήταν το ίδιο με της γιαγιάς μου…


Υλικά:
30-40 χοχλιοί (σαλιγκάρια)

2 κούπες χόντρο (πλιγούρι με γάλα)

4-5 ώριμες ντομάτες

2 καρότα

2 κολοκυθάκια

2 κρεμμύδια

αλάτι

φρεσκοκομμένο πιπέρι

1 κούπα ελαιόλαδο

6 ζεστό κούπες νερό



Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τους χοχλιούς απέξω με ένα μαχαιράκι και βγάζουμε την τσίπα που σχηματίζεται στο στόμιο τους προσέχοντας μην τους τραυματίσουμε. Βάζουμε τους χοχλιούς σε ένα σκεύος με ελάχιστο νερό για να δούμε αν θα ξυπνήσουν. Αν κάποιοι από αυτούς δεν ξυπνήσουν τους τσιμπάμε με μια οδοντογλυφίδα και αν αντιδράσουν είναι ζωντανοί, αν όχι τους πετάμε.

Πλένουμε τους χοχλιούς και τους βράζουμε σε νερό για 15’ λεπτά περίπου. Ξαφρίζουμε το νερό από τα σάλια τους και τους στραγγίζουμε. Τους ξεπλένουμε καλά και τους ξαναβράζουμε για ακόμη 10’ λεπτά σε καθαρό νερό. Τους ξεπλένουμε με κρύο νερό και τους αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε το κρεμμύδι και τα κολοκυθάκια σε μικρά κομματάκια και τρίβουμε τα καρότα και τη ντομάτα στον τρίφτη χειρός. Βάζουμε με μια κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα καρότα και τα σοτάρουμε για λίγο ακόμα. Ρίχνουμε τους χοχλιούς και τη ντομάτα. Προσθέτουμε τα αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει.

Στο αυτό το σημείο, βγάζουμε τους χοχλιούς και προσθέτουμε στη κατσαρόλα το νερό και το χόντρο. Αφήνουμε το χόντρο να βράσει για ½ ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για να μην “πιάσει” στον πάτο. Πριν πιεί όλο το νερό του, ξαναβάζουμε τους χοχλιούς στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά.

Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό με τυρί φέτα.


1 σχόλιο: