Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Χταποδοκεφτέδες



Το χταπόδι είναι μαλάκιο και ανήκει στην οικογένεια των οκτωποδιδών. Αποτελεί τέλειο μεζεδάκι που συνοδεύει το ούζο και όχι μόνο. Σήμερα θα σας δώσω μια διαφορετική εκδοχή του, αυτή του χταποδοκεφτέ! Η πρώτη φορά που έφαγα χταποδοκεφτέδες ήταν πριν 8 περίπου χρόνια σε ένα παραλιακό ταβερνάκι στη Σκάλα Ποταμιάς στη Θάσο.  Επειδή ήταν κάτι διαφορετικό και πολύ νόστιμο, θέλησα να βρω τη συνταγή τους. Ε, λοιπόν, τη βρήκα από μια πολύ καλή κυρία στην άλλη άκρη της Ελλάδος, στην Κρήτη. Η γεύση τους είναι ίδια με αυτούς που έφαγα εκείνο το καλοκαίρι στη Θάσο. Δοκιμάστε τους!


Υλικά:
1 κιλό χταπόδι
¼ κούπας ξύδι
1 κρεμμύδι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κούπα τριμμένη φρυγανιά
½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
φρεσκοκομμένο πιπέρι
αλεύρι
λάδι για το τηγάνισμα



Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι. Αφαιρούμε τα στόμα, τα μάτια, το στομάχι και το μελάνι. Αν πάρουμε κατεψυγμένο δεν χρειάζεται καθάρισμα. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1 κούπα νερό και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για μια ωρίτσα περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Ένα δεκάλεπτο πριν το κατεβάζουμε από τη φωτιά το περιχύνουμε με ξύδι.
Το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια, τα οποία αναμειγνύουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό, ελαιόλαδο, φρυγανιά, μπούκοβο και πιπέρι. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε. Τους τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τους χταποδεκεφτέδες ζεστούς με ουζάκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου