Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Σπανακόρυζο

Σπανακόρυζο
Δεν θα μπορούσα να μη κάνω μια αναφορά στον Popeye με αφορμή το σπανακόρυζο. Για τη δικιά μας τη γενιά (των 30s), ο Popeye, ήταν ένα ήρωας που τον διαβάζαμε μαζί με τον Μίκυ… βεβαίως, βεβαίως!!! Ο Sailor Man, λοιπόν, έκανε την εμφάνιση του το 1929. Πατέρας του ο Elzie Crisler Segar. Τα τελευταία 84 χρόνια, έχει εμφανιστεί σε βιβλία, σε κινούμενα σχέδια στη τηλεόραση, σε video games, σε ταινίες, σε διαφημίσεις, έχει γίνει άγαλμα, ακόμη και picnic!!! Επιλεκτικά, σας λέω ότι ο Robin Williams, υποδύθηκε τον Popeye, στο πρώτο ρόλο της ζωής του. Το 1989, δημιουργήθηκε σάλος με τη διαφήμιση της εταιρίας Quaker, γιατί το motto Popeye the Quaker Man”, προσέβαλε μια θρησκευτική κοινότητα ειρηνιστών, των Quakers, η οποία έκανε μήνυση στην εταιρία και δικαιώθηκε, ενώ το 2004, το Empire State Building, ντύθηκε στα πράσινα, για να τιμήσει την 75η επέτειο του Popeye.
Αυτή τη ανάρτηση είχα αποφασίσει ότι δεν θα τη κάνω… όχι για κανένα άλλο λόγο παρά μόνο για τη φωτογραφία της. Η φωτογράφιση ήταν υπό πειραματικές συνθήκες, όσον αφορά το φωτισμό και είπα ότι θα ξανακάνω τη φωτογράφιση, όπως κάνω συνήθως αν δεν μου αρέσει κάτι. Ξέρω είμαι λίγο περίεργη, θέλω το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο, σύμφωνα με τις δυνατότητες μου. Anyway!!! Τελικά, θα τη κάνω!!! Ισως βλέποντας τες συνέχεια τις φωτογραφίες, τις συνήθισα τελικά και αποφάσισα να τις ανεβάσω… τι να πω!!!
Η κόκκινη εκδοχή του σπανακόρυζου, μου αρέσει περισσότερο από τη λευκή και το τηγανητό αβγουλάκι από επάνω το λατρεύω!!! Ευχαριστώ, φιλενάδα :) :) :) Enjoy!!!

Υλικά:

  • 1 ½ κιλό σπανάκι φρέσκο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ¼ κούπας άνηθο
  • 3-4 μέτριες ντομάτες
  • 1/3 κούπας ρύζι γλασέ
  • φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • 4 αυγά
Σπανακόρυζο Υλικά
Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι. Το καθαρίζουμε και αφαιρούμε τη ρίζα του. Το ζεματίζουμε για 5’ λεπτά και το στραγγίζουμε. 
  2. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια που έχουμε προηγουμένως ψιλοκόψει, μέχρι να μαραθούν. 
  3. Τρίβουμε τη ντομάτα, τη ρίχνουμε στη κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το σπανάκι, άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. 
  4. Σκορπίζουμε το ρύζι μέσα στο μείγμα και αν θέλετε λίγο νερό. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 20’ λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει το ρύζι.
  5. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί, επάνω στο μάτι. 
  6. Τηγανίζουμε τα αυγά μάτια. 
  7. Σερβίρουμε με ένα αυγό σε κάθε πιάτο και τυρί φέτα.
Σπανακόρυζο

20 σχόλια:

  1. Great minds think alike... και εγώ είχα σπανακόρυζο την προηγούμενη εβδομάδα! Και μάλιστα σκεφτόμουν ότι μόνο ο απόλυτος food stylist θα μπορούσε να κάνει αυτό το φαγητό να φαίνεται όμορφο. Εσύ το κατάφερες με την πανέξυπνη και νοστιμότατη ιδέα του αυγού! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Ελένη!!! η αλήθεια είναι ότι φαγητά κλασικά σαν το σπανακόρυζο είναι δύσκολα στο food styling...

      Διαγραφή
  2. Πέρα από το φαγητό που μου αρέσει πολύ κι ε΄συ με το αυγό του έδωσες μια άλλη νότα οι φωτογραφίες σου το κάνουν ακόμη πιο ελκυστικό.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τις φωτογραφίες σου τις βρίσκω μια χαρά, δεν κατάλαβα γιατί δεν σου άρεσαν.
    Και θεωρώ ότι αυτός που ξέρει να ξεχωρίζει αν ένα φαγάκι είναι νόστιμο σαν το δικό σου, δεν επηρεάζεται ποτέ από την φωτογραφία.
    Πόσες φωτογραφίες υπέροχες και δελεαστικές δεν έχουμε δει όλες, που όταν πάμε να φτιάξουμε τις συνταγές τους, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό??
    Μου αρέσει πολύ που συνδύασες το σπανακόρυζο με ένα νόστιμο αυγουλάκι!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενα!!! μου είχαν κάτσει στραβά, δεν ξέρω γιατί...Φιλιά!!! καλή εβδομάδα σου εύχομαι!!!

      Διαγραφή
  4. Οι φωτογραφίες σου δικαιώνουν ένα πολύ αδικημένο φαγάκι! Η ιδέα με το αβγό είναι πολύ ωραία, την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Χρύσα!!! το κάνει πιο ελκυστικό το αυγό και στην εμφάνιση και στη γεύση...

      Διαγραφή
  5. Τέλεια ιδέα το αυγό πάνω σε αυτό το
    πεντανόστιμο φαγάκι !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμένα μου αρέσει πολύ η φωτογράφιση σου, νομίζω ότι πραγματικά αναδεικνύει ένα πιάτο που θα μπορούσε να θεωρηθεί "ήρεμο".
    Η ιδέα του σερβιρίσματος με αυγό απλά τέλεια! Μου αρέσει πολύ και νομίζω ότι δίνει άλλον αέρα στο πιάτο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ερμιόνη!!! χαίρομαι που σου άρεσε...Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  7. Οι φωτογραφίες σου είναι απλά καταπληκτικές! Το σπανακόρυζο είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά.Τώρα, με αυγό δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Ίσως να το δοκιμάσω....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ... το αυγό είναι πολύ καλός συνδιασμός με το σπανακόρυζο...δοκίμασε το και θα δεις!!!

      Διαγραφή
  8. Νόστιμοοοοοοοο!!! ΤΟ έφτιαξες υπέροχο και οι φωτογραφίες καταπληκτικές!!!!!!!!!!! Μπράβο!!!!!!!!!!!!!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αααα τι ωραιο που ειναι με το αυγό καπέλο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το αυγό, τουλάχιστον για τα παιδιά μου, κάνει λίγο πιο υποφερτό το σπανακόρυζο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση προσθέτει ένταση και χρώμα στη φωτογραφία και αναδεικνύει το πιάτο. Νομίζω ότι έκανες πολύ καλή επιλογή που το πρόσθεσες. Κάνει το σπανακόρυζο να μοιάζει δελεαστικά νόστιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά, Νανά!!! όχι μόνο στα παιδάκια σου και σε εμένα που δεν το πολυσυμπαθούσα παλιότερα, τώρα με έκανε να το λατρέψω!!!

      Διαγραφή