Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

Μανιταρόπιτα

Μανιταρόπιτα
Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ζυμάρια, όπως καταλάβατε… έτσι η πρώτη συνταγή για το Νοέμβριο, θα είναι τι άλλο… πίτα!!! Η μανιταρόπιτα αυτή κατάγεται από τη Καστοριά! Θεωρείται μακεδονίτικη συνταγή και φτιάχνετε στη δυτική Μακεδονία! Στη πίτα, χρησιμοποιούνται τα καλογεράκια (ή πορτσίνι), τα οποία υπάρχουν στην περιοχή και εξάγονται από εκεί σε όλο τον κόσμο! Στην οικογένεια τα φτιάχνουμε με ντόπια μανιτάρια μιας και έχουμε τη τύχη να μας τα προμηθεύουν οι θείοι μου, που τα μαζεύουν οι ίδιοι από το δάσος της περιοχής!!! Δοκιμάστε τη και δεν θα χάσετε!!!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 8  κρεμμύδια
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • ½ κιλό μανιτάρια φρέσκα
ή δυο ποτήρια αποξηραμένα
  • 1 κ.γ πιπέρι καγιέν
  • ½ κ.γ μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1 ½ κ.σ ξερό δυόσμο 
Μανιταρόπιτα Υλικά
Εκτέλεση:
  • Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα μανιτάρια, θα πρέπει να τα βάλουμε σε νερό, το προηγούμενο βράδυ ή τουλάχιστον δυο ώρες πριν και να τα στραγγίσουμε. 
  • Κόβουμε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια. 
  • Αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν καλά. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να καραμελώσουν. 
  • Προσθέτουμε τα πιπέρια, το αλάτι, το δυόσμο και 10΄ λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε και τα μανιτάρια. 
  • Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει καλά και ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Μανιταρόπιτα Διαδικασία
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μας. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια. 
  • Λαδώνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο το μπολ που ζυμώσαμε τη ζύμη και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος. 
  • Μόλις η ζύμη μας διπλασιαστεί σε όγκο τη βγάζουμε από το μπολ, τη πατάμε να ξεφουσκώσει και τη ζυμώνουμε για 5' λεπτά. 
  • Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης, την απλώνουμε με τα χέρια μας σε ένα λαδωμένο ταψί και προσθέτουμε από πάνω τη κρύα γέμιση. 
  • Το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης το ανοίγουμε σε φύλλο, τόσο ώστε να καλύπτει τη γέμιση και αλείφουμε την επιφάνεια της με λάδι. 
  • Ψήνουμε τη πίτα, στους 200ο C μέχρι να ροδίσει. 
  • Σερβίρουμε.
Μανιταρόπιτα


23 σχόλια:

  1. Ήρθα πρώτη και θα πάρω κάτι παραπάνω!!
    Με μανιτάρια από τη βόρεια Ελλάδα !!τρελαίνομαι.
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κερνάμε, Ξανθή!!! Καλή εβδομάδα!!! φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιδιαίτερη συνταγή για πίτα!Και μιας κι εγώ είμαι ομοίως λάτρης της πίτας, θα πάρω ένα κομμάτι!Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν ένα αγαπημένο υλικό γίνεται πίτα, τότε γίνεται απλώς ακαταμάχητο. Ιδιαίτερα τα μανιτάρια που μπορούν να μεταμορφώσουν ακόμη και το πιο απλό πιάτο σε κάτι εξαιρετικό. Ευχαριστούμε για το νόστιμο ξεκίνημα της βδομάδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ ευχαριστώ!!! Καλό απόγευμα, Νανά μου!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  5. Πω, πω τι υπέροχη πίτα !!!
    Και οι φωτογραφίες όμορφες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Σοφία!!! Καλό απόγευμα!!!

      Διαγραφή
  6. Καταρχήν σκίζει από εμφάνιση!
    Πάρα πολύ όμορφη πραγματικά!
    Δεύτερον με ενθουσίασε η γέμιση... καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια και μυρωδικά. Απλή αλλά φαντάζομαι όλο γεύση!
    Μου αρέσει που δεν καλύπτεται η γεύση των μανιταριών!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, είναι πραγματικά πολύ γευστική και αν χρησιμοποιήσεις ξερά μανιτάρια θα είναι τέλεια!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραία πίτα Λια μας.
    Μανιτάρια υπέροχα πήρα κι' εγώ από το SM και σκεφτόμουνα διάφορες εκδοχές καθώς επέστρεφα.
    Τώρα μου έδωσες μια πολύ καλή ιδέα και αφορμή :-)) για πίτα.
    Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Πηνελόπη!!! περιμένω εντυπώσεις αν τελικά τη φτιάξεις... Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα!!!

      Διαγραφή
  8. Η αγάπη σου για το ζυμάρι φαίνεται από το πόσο ωραία έχεις ζυμώσει τα υλικά!!
    Η ζύμη στις φωτογραφίες είναι πολύ ωραία!!
    Σούπερ η μανιταρόπιτα σου!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μας έχεις εξοντώσει με τις ζυμαροκατασκευές σου και είναι η μια ομορφότερη από την άλλη!
    Απίστευτα λαχταριστή που ζητάς άνετα και δεύτερο, τρίτο....κομμάτια!

    Λία Φιλιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Ζ!!! κάνω ότι μπορώ!!! χιχιχι!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  10. (Και) Με το φύλλο φαίνεται η αγάπη σου!!! Μα τι ωραίο που το έκανες! Μανιτάρια του δάσους!!!!!!! Γενικά η πίτα είναι όνειρο!
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγγελική μου, είναι πολύ νόστιμη, πραγματικά!!! σε ευχαριστώ πολύ!!! Καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και σαν εμφάνιση και σαν συνδυασμός υλικών φαίνεται φοβερή! Τι ωραίο το ζυμαράκι αλλά και η γέμιση! Πραγματικά εξαιρετικά! Μπράβο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε ευχαριστώ Ανασατασία!!! Φιλάκια!!! Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aααααχ Αν κάποια στιγμή καταφέρουμε να συναντηθούμε μπορείς να μου φέρεις αυτή την πίτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή