Είναι από αυτά τα
μαμαδίστικα κέικ που κάνουν οι μανούλες και ενθουσιάζουν τα παιδάκια τους,
εύκολο, σοκολατένιο, σιροπιασμένο, ζουμερό… μμμμ!!! Το βρήκα σε ένα τεφτέρι,
ξέρετε ένα παλιό διαφημιστικό ημερολόγιο της τάδε εταιρίας, του 1980 στη σελίδα
με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου. Τα οποίο βέβαια, μπορεί να ήταν ξεχασμένο για
χρόνια, αφημένο να χρησιμοποιηθεί για σημειώσεις… που τελικά έγινε
συνταγολόγιο.
Υλικά:
1 βιτάμ
2 ποτήρια ζάχαρη
10 κ.σ. νερό
5 κ.σ. κακάο
7 αυγά
2 ποτήρια αλεύρι
1 φακελάκι baking
powder
1 βανίλια
ξύσμα από 1 μικρό
πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε
το βιτάμ, τη ζάχαρη, το νερό και το κακάο. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε όλα τα υλικά να
ενωθούν μεταξύ τους. Μόλις το μείγμα
αρχίσει να κοχλάζει το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο
(ώσπου να είναι χλιαρό).
Στο μεταξύ, ξεχωρίζουμε τα αυγά σε ασπράδια και
κρόκους. Χτυπάμε τα αυγά σε μαρέγκα. Ρίχνουμε τους κρόκους στη κατσαρόλα με τα
υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Ξεχωρίζουμε από το μείγμα 1 ποτήρι και
στο υπόλοιπο που μένει στη κατσαρόλα ρίχνουμε το αλεύρι, το baking
powder, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαρέγκα.
Ανακατεύουμε απαλά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, ρίχνουμε μέσα το μείγμα της
κατσαρόλας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 170ο C,
για 45΄λεπτά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα
τα υλικά και το αφήνουμε να βράσει για 5’ λεπτά (υπολογίζοντας το χρόνο, από τη
στιγμή που αρχίζει να βράζει το σιρόπι μας).
Μόλις ψηθεί το κέικ, το
σιροπιάζουμε σιγά-σιγά μέχρι να απορροφήσει όλο του το σιρόπι και το καλύπτουμε
με το μείγμα που κρατήσαμε στο ποτήρι. Σερβίρουμε.
Προσοχή: Στο μείγμα της
κατσαρόλα πρέπει να προσέξουμε να διαλυθεί καλά η ζάχαρη, διαφορετικά η
επικάλυψη του κέικ, δεν θα τρώγεται και θα χαλάσει όλο το γευστικό αποτέλεσμα.
Επίσης, μπορείτε αν
θέλετε για άρωμα, εκτός από βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού, να βάλετε ότι σας
αρέσει και θεωρείται ότι αναδεικνύει το άρωμα της σοκολάτας. Μπορείτε να αρωματίσετε
και το γλάσο και το κέικ.
Αν σας φαίνεται λιγάκι
ανοιχτό για κέικ σοκολάτας, οφείλεται στο ότι εγώ μείωσα τη δόση του κακάου. Αν
το κάνετε εσείς με τη δοσολογία που σας δίνω, θα είναι πραγματικά σοκολατένιο.
Σιροπιαστό δεν έχω κάνει προς το παρόν καλή ιδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σου αρέσουν τέτοιου είδους σιροπιασμένες ζύμες θα σου αρέσει, Ξανθή μου!!!
Διαγραφήοντως μαμαδιστικο κεικ!!! τελειο!!! ειδικα με το γλασο θα ειναι πεντανοστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι νοστίμο, ναι, αξίζει μια δοκιμή!!! :)
ΔιαγραφήΕνδιαφέρον κέικ! Δεν έχω δοκιμάσει σιροπιασμένο κέικ σοκολάτας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμ μουρλια φαινεται!
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήthank you
حراج السيارات