Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Φεστιβάλ Φαγητού “La Tomatina”, Ισπανία


Θεωρείται ένα από τα 10 καλύτερα φεστιβάλ φαγητού στον κόσμο! Απαιτεί πολύ τρέλα, προστασία για τα ματιά και ρούχα για πέταμα… Αν τα έχετε όλα αυτά, Τι περιμένετε?!!!

Θεωρείτε ένα από τα καλύτερα food festival στο κόσμο. Μπορεί να το γνωρίζεται ήδη αν έχετε πάει, σκοπεύετε να πάτε ή έχετε δει εικόνες σε κάποιο δελτίο ειδήσεων ή στο διαδίκτυο. Πραγματοποιείται στο Μπουνιόλ της Βαλένθια κάθε χρόνο. Φέτος, θα διεξαχθεί στις 28 Αυγούστου 2013 και θα διαρκέσει για τρεις ημέρες.

Ο σκοπός του φεστιβάλ είναι η διασκέδαση. Το concept είναι το εξής: μαζεύεται πλήθος κόσμου στους δρόμους του Μπουνιόλ και πετούν ντομάτες ο ένα στον άλλον, just for fun!!!

Μια εκδοχή του πως ξεκίνησε αυτό το φεστιβάλ, λέει ότι κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης το 1945, κάποιοι νεαροί που ήθελαν να πάρουν μέρος στην παρέλαση αλλά δεν τα κατάφεραν προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κόσμου, άρχισαν να πετούν ντομάτες από ένα stand με λαχανικά που υπήρχε κάπου εκεί. Επικράτησε πανικός και οι νεαροί συνελήφθησαν από την αστυνομία. Ένα χρόνο αργότερα κάποιοι άλλοι επανέλαβαν τον ντοματοπόλεμο την ίδια ακριβώς  ημέρα με το περσινό συμβάν αλλά με ντομάτες που έφεραν από το σπίτι τους αυτή τη φορά. Για ακόμη μια φορά η αστυνομία θα επέμβει και θα συλλάβει τους νεαρούς “ταραξίες”, ενώ οι κάτοικοι του Μπουνιόλ θα ζητήσουν να αφεθούν ελεύθεροι. Ο ντοματοπόλεμος και τα επακόλουθα του συνεχίστηκαν από τότε κάθε χρονιά κερδίζοντας πολλούς οπαδούς.

Το 1957 κάποιοι νεαροί αποφάσισαν να γιορτάσουν την ημέρα εκείνη την κηδεία της ντομάτας. Επιστράτευσαν μουσικούς, τραγουδιστές και κωμικούς και συνόδευσαν με επικήδεια μουσική το φέρετρο μιας μεγάλης ντομάτας στην “τελευταία της κατοικία”! Βλέποντας  με τον καιρό οι κυβερνώντες του τόπου, ότι το γεγονός γίνεται όλο και πιο δημοφιλείς, το καθιέρωσαν σαν φεστιβάλ.



Η γιορτή ξεκινάει στις 10 το πρωί, με το “Palo Jamόn”. Πρόκειται για ένα λαδωμένο στύλο με ένα κομμάτι Jamόn στην κορυφή του, τον οποίο πρέπει να ανέβει κάποιος και να φτάσει το Jamόn. Όσο εκείνος προσπαθεί, το πλήθος χορεύει και τραγουδάει ενώ βρέχεται με νερό από μεγάλους σωλήνες νερού που έχουν τοποθετήσει στο χώρο οι διοργανωτές. Όταν κάποιος καταφέρει να φτάσει το Jamόn και να το ρίξει κάτω, δίνεται το έναυσμα για να ξεκινήσει ο πόλεμος με τους σωλήνες νερού να στοχεύουν πλέον στον ουρανό. Από εκείνη τη στιγμή τα φορτηγά με τις ντομάτες εισέρχονται στο χώρο και αρχίσουν να ξεφορτώνουν τα πολεμοφόδια!

Ματογυάλια και γάντια είναι πλέον απαραίτητα!!! Για την αποφυγή τραυματισμών οι συμμετέχοντες πρέπει να λιώνουν τις ντομάτες πριν τις πετάξουν!!!

Στις 11 ακριβώς ακούγεται το σύνθημα για την έναρξη του αγώνα. Μια ώρα αργότερα θα ακουστεί το σύνθημα της λήξης. Επιτόπου, σταματούν οι “εχθροπραξίες”. Οχήματα της Πυροσβεστικής εισέρχονται στο χώρο και με τις αντλίες νερού καθαρίζουν την κοκκινοβαμμένη πλατεία του Μπουνιόλ. Τους συμμετέχοντες τους βοηθούν οι ντόπιοι να καθαριστούν με λάστιχα νερού.

Σε αυτή την φιέστα συμμετέχουν 20,000 άτομα από τα οποία 5,000 είναι ντόπιοι και 15,000 είναι φιλοξενούμενοι. Ο όγκος της ντομάτας που ρίχνεται στους δρόμους του Μπουνιόλ ανέρχεται στις 150,000 δεύτερης κατηγορίας ντομάτες που καλλιεργούνται μόνο για το φεστιβάλ. Η είσοδος στον ντοματοπόλεμο κοστίζει 10 ευρώ και πρέπει να αγοραστεί πολύ νωρίς, όταν ακόμη ο ενδιαφερόμενος αποφασίσει να πάει στο φεστιβάλ και κλείσει τα εισιτήρια του.

Πηγή: Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου