Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Καλοκαιρινά Ρεβίθια



Τα ρεβίθια και τα όσπρια γενικά δεν αρέσουν και πολύ στους περισσότερους από εμάς και κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας. Φέρνουν δυσφορία και ειδικά το καλοκαίρι δεν είναι και ότι καλύτερο αλλά… είναι απαραίτητα στο διαιτολόγιο μας και συγκεκριμένα τα ρεβίθια είναι πλούσια σε βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Για εμένα τα ρεβίθια είναι προσωπική υπόθεση:

1. Φυσικά  και δεν τα έτρωγα όταν ήμουν μικρή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της γιαγιάς μου να με πείσει, λέγοντας μου ότι είναι το αγαπημένο φαγητό του πατέρα μου!!!

2. Είχα ένα βιβλίο που αγαπούσα πολύ και το διάβαζα συνεχώς από το πρωί μέχρι το βράδυ «Το Ματωμένο Στραγάλι» του Γιώργου Μαρίνου και

3. Το παρατσούκλι μου στην οικογένεια είναι Στραγαλίτσα και μετέπειτα στο πανεπιστήμιο Στραγαλάκι…

Τι άλλο να πω!!!


Υλικά:

500γρ. ρεβίθια

2 κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο

½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)

4 γαρίφαλα

2 φύλλα δάφνης

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κούπα ελαιόλαδο

2 κούπες ρεβιθόζουμο

2 κούπες τριμμένη ντομάτα

3 πιπεριές Φλωρίνης

αλάτι

φρεσκοκομμένο πιπέρι




Εκτέλεση:

Μουσκεύουμε τα ρεβίθια αποβραδίς σε νερό. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε καλά και προσθέτουμε ½ κουταλάκι σόδα, ανακατεύουμε  και τα αφήνουμε για 1/2 ώρα περίπου. Έπειτα τα ξεπλένουμε πάλι να φύγει η σόδα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, να τα σκεπάζει. Τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση, και τα ξαφρίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε (κρατάμε όμως το ζουμί τους) και τα βάζουμε στη γάστρα.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη χειρός. Κόβουμε τις πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες και βάζουμε ¼ της κούπας λάδι σε ένα τηγάνι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές να σοταριστούν.  Προσθέτουμε τη ντομάτα και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε στη γάστρα με τα ρεβίθια. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και 2 κούπες από το ζουμί που βράσαμε τα ρεβίθια.

Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και τη βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε το φαγητό στους 200ο C μέχρι να χυλώσουν.

Σερβίρουμε τα ρεβίθια ζεστά με τριμμένη φέτα (προαιρετικά).


7 σχόλια: