Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Χοχλιοί Μπουμπουριστοί








“Ποτέ χοχλιός μπουμπoυριστός
δε φεύγει απ' το τηγάνι,
ανε γλιτώσει απ' τη φωθιά
τ' αλάτσι τονε πιάνει!” Εφημερίδα Πατρίς www.patris.gr


“Χοντρούς χοχλιούς θα πάω να βρω
και ξύδι θα φυλλάξω
κι αρισμαρί εξέρανα
την τηγανιά να φτιάξω!”  Εφημερίδα Πατρίς www.patris.gr


Διάβασα πρόσφατα πως οι χοχλιοί τρώγονται από την μινωική εποχή μέχρι σήμερα στην Κρήτη. Οι μπουμπουριστοί γίνονται στο τηγάνι, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές τους και αποτελούν ένα ιδιαίτερο και νόστιμο μεζέ για την τσικουδιά!!!


Στην Κρήτη μαζεύονται από την ύπαιθρο και αποθηκεύονται σε σάκους με αραιή ύφανση. Πριν τους μαγειρέψουμε πρέπει να καθαρίσουμε με προσοχή την “πέτσα” που σχηματίζεται στο στόμιο του κελύφους τους. Μπορούμε να τους βάλουμε σε μια κατσαρόλα, να τους βρέξουμε ελαφρά για να δούμε πόσοι από αυτούς θα ζωντανέψουν και να τους ραντίσουμε με λίγο αλεύρι. Το αλεύρι θα αποτελέσει φαγητό για τους χοχλιούς που θα ξυπνήσουν και θα βοηθήσει να καθαρίσουν από τις ακαθαρσίες που τυχόν έχουν. Όσοι χοχλιοί δεν ξυπνήσουν, είναι καλό να τους τσιμπήσουμε λίγο με μια καρφίτσα να δούμε αν ανταποκρίνονται γιατί στην περίπτωση που δεν αντιδρούν πρέπει να τους πετάξουμε. Εγώ τους αφήνω 1 μέρα με το καπάκι της κατσαρόλας ανάποδα για να μην “το σκάσουν”. Μετά τους καθαρίζουμε με νεράκι απαλά και είναι έτοιμοι για μαγείρεμα.

Υλικά:


20 χοχλιοί (σαλιγκάρια)

1 κ.γ δενδρολίβανο ξερό

αλεύρι

αλάτι

ελαιόλαδο

½ κούπα ξύδι




Εκτέλεση:


Βάζουμε ελαιόλαδο στο πάτο του τηγανιού.

Σε ένα πιατάκι βάζουμε αλάτι και σε ένα άλλο πιατάκι βάζουμε αλεύρι. Περνάμε κάθε χοχλιό πρώτα από το αλάτι και ύστερα από το αλεύρι.

Τοποθετούμε τους χοχλιούς στο τηγάνι “αμπούμπουρα”, δηλαδή με το στόμιο προς τα κάτω.

Τους τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το δενδρολίβανο, ανακατεύουμε  και λίγο πριν τους κατεβάσουμε από τη φωτιά, τους σβήνουμε με το ξύδι.

Αφήνουμε το ξύδι να εξατμιστεί έτσι ώστε να μείνουν οι χοχλιοί με τη σάλτσα τους και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου