Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Σαλιάρια



Τα Σαλιάρα είναι παραδοσιακό γλυκό της περιοχής της Καστοριάς και της Κοζάνης !!! Οι νοικοκυρές τα έφτιαχναν τη περίοδο των Χριστουγέννων. Διάβασα κάπου πως τα σαλιάρια προοριζόταν μόνο για τους καλεσμένους ή τα παιδάκια που έλεγαν τα κάλαντα. Για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας υπήρχαν μόνο για να τα βλέπουν, φάτε μάτια ψάρια δηλαδή!!! Καθόλου περίεργο μιας και τα αγαθά ήταν λιγοστά και οι περισσότερες οικογένειες ήταν φτωχές για να τα προμηθευτούν σε μεγάλες ποσότητες… Οπότε, η κυρία του σπιτιού αποφάσιζε για τη τύχη τους, καθώς έπρεπε να έχει το κατιτίς της για τις γιορτινές αυτές μέρες!!! 


Υλικά:
Για τη ζύμη:
  • 3 κούπες ελαιόλαδο
  • 1 κούπα σταχτόνερο
  • 4 κ.σ. ξύδι
  • αλεύρι όσο πάρει
  • 1 βούκα ψωμί
Για τη γέμιση:
  • 1 κούπα καρύδια
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
Για το γαρνίρισμα:
  • άχνη ζάχαρη
Σαλιάρια Υλικά


Εκτέλεση:
Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει. Το λάδι θα είναι έτοιμο όταν η βούκα του ψωμιού ροδίσει. Κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το ψωμί και ρίχνουμε προσεκτικά το ξύδι. Καλύπτουμε αμέσως τη κατσαρόλα με το καπάκι και το αφήνουμε να ησυχάσει. Ξαναβάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να καβουρντιστεί ελαφριά. Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σταχτόνερο. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας τα αλεσμένα καρύδια με τα μπαχαρικά. 
Σαλιάρια Διαδικασία
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης, βάζουμε λίγη γέμιση και τα κλείνουμε. Τους δίνουμε σχήμα μισοφέγγαρου και  τα τοποθετούμε σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με άχνη. Σερβίρουμε.
Σαλιάρια
Σημείωση:
1)Για να φτιάξουμε το σταχτόνερο, βράζουμε 3 κούπες νερό με 3 κ.σ. καθαρή στάχτη από ξύλα (να έχετε ρίξει μόνο ξύλα στη φωτιά, τίποτα άλλο, αυτό εννοούμε καθαρή στάχτη). Βράζουμε για 2’-3’ λεπτά, αφήνουμε τη στάχτη να κατασταλάξει στο πάτο του σκεύους και παίρνουμε μια κούπα σταχτόνερο από την επιφάνεια, το περνάμε από ψιλό τρυπητό με βαμβάκι και το χρησιμοποιούμε στο γλυκό μας.
2) Προσοχή, η ζύμη τους γίνεται τριφτή, μη νομίσετε ότι κάτι πήγε στραβά.

20 σχόλια:

  1. Λία μου, τα Σαλιάρια πρώτη μου φορά τ' ακούω. Με 'πιασες αδιάβαστη και μένω και δυο βήματα από την Κοζάνη. Ιδιαίτερη συνταγή, τόσο στα υλικά όσο και στον τρόπο παρασκευής. Θα ήθελα πολύ να τα δοκιμάσω. Μοιάζουν με τους κουραμπιέδες; Σίγουρα η γέμιση και το ελαιόλαδο τους δίνει ξεχωριστή γεύση και νοστιμιά. Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νανά μου, ναι μοιάζουν με τους κουραμπιέδες αλλά διαφέρουν!!! Φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
  2. Και σήμερα την είχα την απορία τι είναι τα σαλιάρια . Πολύ νόστιμα φαίνονται. Γειά στα χέρια σου Λία και καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαινονται πιο ωραια απο κουραμπιεδες, που αλλωστε απεχθανομαι!!! Αλλα αυτο το σταχτονερο ειναι λιγο δυσκολο... Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η εκδοχή σου ειναι τα σιατιστινα σαλιάρια {απ τη σιάτιστα δλδ, τα αυθεντικα}!!! ναι προορίζονται για κέρασμα μονο σε γιορτες, γαμους αρραβώνες.. οι νοικοκυραίοι ότι περισσέψει στο τέλος!!! υπάρχουν και τα κοζανίτικα χωρίς σταχτόνερο και είναι σιροπιαστα. Απο πέρισι τα σαλιάρια απέκτησαν ΠΟΠ και είμαστε περήφανοι!! ειναι πεντανόστιμα και πανεύκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο!!! Χαίρομαι που απέκτησε ΠΟΠ, ακόμη ένα ελληνικό προϊόν!!! Καλημέρα!!!

      Διαγραφή
  5. Δεν γνώριζα το συγκεκριμένο γλυκάκι!
    Μου αρέσει που έχει και μια ιστορία να το συνοδεύει!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγώ αδιάβαστη πιάνομαι εδώ, πρώτη φορά ακούω για αυτό το γλυκό! Πρέπει να είναι πάντως αντιπροσωπευτικό δείγμα της κουζίνας των φτωχών, οι οποίοι όμως με εξυπνάδα και φαντασία αξιοπιούσαν ό,τι νόστιμο είχαν.
    Καρυδάτο και μοσχοβολιστό, φαίνεται ωραιότατο!
    Καλές γιορτές Λία, εύχομαι να περάσεις όσο πιο όμορφα γίνεται με αγάπη, ζεστασιά και φυσικά με πολλές νοστιμιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά, Έφη μου, με αγάπη, υγεία και πολλές πολλές νοστιμιές!!! Φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
  7. Τι ωραία που φαίνονται! Μου αρέσουν πολύ οι τοπικές συνταγές που έρχονται από τα παλιά! Νομίζω ότι η εκτέλεσή σου είναι άψογη, ως συνήθως, και μας προκαλεί να τα δοκιμάσουμε!
    Λία μου, εύχομαι καλά Χριστούγεννα! Διασκεδαστικά, απολαυστικά, δημιουργικά και νόστιμα!!! Να περάσεις τέλεια!!!
    Πολλά γιορτινά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Αναστασία μου!!! Καλή χρονιά, όμορφη και δημιουργική σε όλους μας!!! Φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
  8. Δεν τα ήξερα, τι μαθαινει κανεις στο blog σου!
    Μοιαζουν κάπως με κουραμπιέδες.

    καλα Χριστουγεννα :)
    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν τα είχα ξανακούσει!
    Καλή και νόστιμη χρονιά να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή χρονιά Λία μου!!! Με υγεία, αγάπη και χαρά ...τα σαλιάρια σου έγιναν καταπληκτικά!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά, Κική μου!!! Με υγεία, αγάπη, δημιουργικότητα!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή