Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Φοινίκια Μοναστηριακά

Φοινίκια Μοναστηριακά

Φοινίκια Μοναστηριακά… μμμμ!!! Νηστίσιμο γλυκό, νόστιμο, με λίγα υλικά, ψημένα στο φούρνο!!! Η συνταγή αυτή είναι από ένα μοναστήρι που βρίσκεται στη περιοχή μας, γι’ αυτό και μοναστηριακά! Όχι που θα πηγαίναμε εμείς οπουδήποτε και δε θα παίρναμε συνταγή! Αδύνατον! Το χούι δεν κόβετε, άλλωστε, όλοι γνωρίζετε την παροιμία! 

Υλικά:

Για τη ζύμη:
  • 2 ποτήρια σπορέλαιο
  • 1 baking powder
  • 1 ποτήρι μπύρα
  • 1 κιλό αλεύρι
Για το σιρόπι:
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
Φοινίκια Μοναστηριακά Υλικά


Εκτέλεση:
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και τα πλάθουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. 
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες, σε μέγεθος καρυδιού, όχι μεγαλύτερα γιατί φουσκώνουν. 
  • Βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψί. 
  • Πατάμε τα ζυμαράκια  λίγο να πλατύνουν και τα τοποθετούμε στο ταψί. 
Φοινίκια Μοναστηριακά Διαδικασία

Φοινίκια Μοναστηριακά Διαδικασία
  • Ψήνουμε στους 200ο C μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τη φοινίκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.  
  • Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά και το αφήνουμε να βράσει για 5’ λεπτά (υπολογίζοντας το χρόνο, από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει το σιρόπι μας). 
  • Σιροπιάζουμε τα φοινίκια, βουτώντας τα στο σιρόπι. 
  • Σερβίρουμε.


Φοινίκια Μοναστηριακά

12 σχόλια:

  1. Καλημέρα Λία μου... είναι πεντανόστιμα τα φοινίκια σου και με πολύ όμορφη παρουσίαση!!! Να κεραστώ;;;;;;;
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πανεύκολη !!! μ αρέσει που έχει λιγα υλικά είναι και νηστίσιμη!! και μεις έχουμε φοινίκια στην κοζάνη αλλά δεν τα κάνουμε έτσι .... η δικιά σου ειναι πιο εύκολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια? Πως είναι αυτά που φτιάχνετε εσείς?

      Διαγραφή
  3. Τα ηξερα με κρασι, φανταζομαι ομως οτι και με την μπυρα θα ειναι υπεροχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου, είναι νόστιμα μπορώ να πω και εύκολα!!! με κρασί αντί για μπύρα, σε ίδια αναλογία?

      Διαγραφή
  4. Με κρασί κι' εγώ τα ήξερα, αν κι' έχω διαβάσει και για χρήση μπύρας σε μελομακάρονα κάποιες φορές,...όμως για την τελική γεύση, μόνον μια καλή φουρνιά μπορεί να μας δώσει απάντηση Λία μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά Πηνελόπη μου!!! Το αποτέλεσμα θα δώσει την απάντηση!!! :)

      Διαγραφή
  5. Μας γλύκανες πάλι, Λία! Τα φοινίκια σου μοιάζουν με απλουστευμένη παραλλαγή των μελομακάρονων. Φαντάζομαι ότι η μπύρα κάνει τη ζύμη τους αφράτη και τριφτή. Τώρα εγώ λίγους ξηρούς καρπούς θα τους ήθελα κάπου μέσα στη ζύμη. Ζητάω πολλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ;):)Όχι καθόλου!!! Λίγο καρυδάκι, ίσως? Θα τους πήγαινε ο ξηρός καρπός, έχεις δίκιο!!! Φιλιά, Νανά μου!!!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Λία!
    Δεν γνώριζα το συγκεκριμένο γλυκάκι και έχει και ωραίο όνομα!
    Στα μοναστήρια πραγματικά φτιάχνουν υπέροχα καλούδια! Καλά έκανες και πήρες τη συνταγή, είναι ότι πρέπει ειδικά για τους νηστεύοντες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Ερμιόνη μου!!! Είναι εύκολο γλυκάκι, νηστίσιμο για όσους νηστεύουν και νόστιμο!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή