Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Σπιτικά Νιόκι

Σπιτικά Νιόκι
Τα νιόκι (gnocchi) είναι γνωστά στους λάτρεις της Ιταλικής κουζίνας! Στη γειτονική Ιταλία τρώγονται σαν πρώτο πιάτο, αντί της πάστας ή της σούπας. Έχουν παράδοση χιλιάδων ετών, καθώς φτιάχνονται από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τα νιόκι πατάτας βέβαια είναι η πιο καινούργια τους εκδοχή, από τότε δηλαδή που η πατάτα έχει γνωστή στην Ευρώπη! Φανταστήκατε κάτι πιο πρόσφατο?!!! Όσοι δε τα γνωρίζετε, σας προτείνω να τα δοκιμάσετε, θα αποκτήσετε ακόμη μια επιλογή για το καθημερινό σας τραπέζι!!!


Υλικά:
600γρ πατάτες
250-300γρ αλεύρι
1 κ.σ παρμεζάνα
1 αυγό
φρεσκοκομμένο πιπέρι
αλάτι
Σπιτικά Νιόκι Υλικά


Εκτέλεση:

Πλένουμε τις πατάτες.
Τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε νερό που βράζει για 20 λεπτά.
Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Σπιτικά Νιόκι Διαδικασία

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τις λιωμένες πατάτες, παρμεζάνα, πιπέρι, το αυγό και το αλεύρι. 
Σπιτικά Νιόκι Διαδικασία
Σπιτικά Νιόκι Διαδικασία
Πλάθουμε το μείγμα σε ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και τα πλάθουμε μπαστουνάκια πάχους 1 εκ. Κόβουμε τα μπαστουνάκια ζύμης σε κομμάτια πάχους 1 εκ., επίσης και τα τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, το ένα δίπλα στο άλλο.
Σπιτικά Νιόκι Διαδικασία

Με το δάχτυλο μας πιέζουμε από επάνω προς τα κάτω κάθε κομματάκι, στην εξωτερική επιφάνεια ενός πιρουνιού έτσι ώστε να δημιουργηθούν ραβδώσεις στην επιφάνεια της ζύμης.

Σπιτικά Νιόκι Διαδικασία
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό  και 1 κ.σ αλάτι και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις το νερό βράσει, ρίχνουμε μέσα τα νιόκι. Είναι έτοιμα όταν ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.
Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε με σάλτσα της αρεσκείας μας.

8 σχόλια:

  1. Λατρεμένα!! Υπέροχες οι φωτογραφίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικά φαίνονται μου τρέχουν τα σάλια τώρα, μπορεί οι Ιταλοί να είναι οι πρωτομάστορες αλλά τα καλύτερα Νιόκι τα έχω φάει στο Μπουένος Άιρες, εκεί υπάρχει μάλιστα και μία παράδοση και σχεδόν όλα τα εστιατόρια φτιάχνουν νιόκι στις 29 κάθε μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα!!! μήπως να κανονίσουμε ένα ταξιδάκι στο Μπουένος Άιρες στις 29 του μήνα?καταπληκτική εμπειρία!!! θα ήθελα πολύ να πάω!!! καλημέρα!!!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα,
    Αν και πρωί ακόμα το νιόκι σου μου άνοιξαν την όρεξη. Είναι καιρός που σκέφτομαι να τα φτιάξω. Ίσως είναι ώρα να προσπαθήσω. Οι φωτογραφίες σου είναι πολύ βοηθητικές και κατατοπιστικές. Xαίρομαι που σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς μας ήρθες, Kouzinista!!! νομίζω πως πρέπει να τα δοκιμάσεις, αξίζει τον κόπο!!! σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!! Χαίρομαι και εγώ που είσαι εδώ...Καλό σου απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί μου διαλύθηκαν όταν τα έβαλα στο νερό; Τι μπορεί να έφταιξε; Πριν τα βάλω στο νερό έμοιαζαν αρκετά σφιχτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, ΓΚ!!! Καλώς ήρθες!!! Αν ακολούθησες τις οδηγίες, το πρόβλημα πιθανόν να οφείλεται στο ότι ίσως δεν έβαλες αρκετό αλεύρι και να μην τα ζύμωσες καλά. Τα νιόκι θέλουν καλό ζύμωμα...Μην σε απογοητεύει η πρώτη προσπάθεια, να τα ξαναδοκιμάσεις. Καλό σου βράδυ!!!

      Διαγραφή