Το κυδώνι αποτελούσε σύμβολο
γονιμότητας στην Αρχαία Ελλάδα. Λέγεται μάλιστα, πως το “χρυσό μήλο” των
Εσπερίδων που ο Πάρης πρόσφερε στην Αφροδίτη, επιλέγοντάς τη, σαν την ομορφότερη θεά, μεταξύ της Ήρας και
της Αθηνάς, δεν ήταν μήλο, αλλά κυδώνι. Η Αφροδίτη για να τον ευχαριστήσει του
χάρισε τη πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, την Ωραία Ελένη… Προς τιμή λοιπόν
αυτού του εξαιρετικού καρπού… Κυδώνι, γλυκό του κουταλιού!
Υλικά:
- 1 κιλό κυδώνια
- 1 κιλό ζάχαρη
- χυμό 1 ½ λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλας ή φύλλα αρμπαρόριζας
- 1 ½ κούπα νερό
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ βάζουμε νερό και το χυμό του ενός λεμονιού. Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα καθαρίζουμε. Αφαιρούμε τα κουκούτσια.
- Κόβουμε αρχικά σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στο μπολ με το νερό και το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
- Παίρνουμε ένα-ένα κομμάτι και το κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια. Αν έχετε τρίφτη για κυδώνια μπορείτε εναλλακτικά, να τα τρίψετε.
- Κάθε φορά που κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι σε μπαστουνάκια, τα ξαναβάζουμε στο μπολ με το νερό για να διατηρήσουμε όσο γίνεται το χρώμα τους.
- Όταν τα κόψουμε όλα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τη 1 ½ κούπα νερό και το ξυλάκι κανέλας. Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσουν και να μαλακώσουν.
- Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τη ζάχαρη και δυναμώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να πάρει ακόμη μια βράση.
- Για να είμαστε σίγουροι ότι έδεσε, βγάζουμε λίγο από το σιρόπι του σε ένα πιατάκι, το αφήνουμε να κρυώσει και περνάμε ένα κουταλάκι από μέσα. Αν το κουταλάκι σχηματίσει δρομάκι, το γλυκό είναι έτοιμο. Αν όχι χρειάζεται να βράσει ακόμα.
- Κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά και το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Είμαι έτοιμη να αρχίσω το απόγευμα την επεξεργασία τους έχω φέρει από το Πήλιο ένα καφάσι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτο.
Ξανθή μου, υπομονή!!! είμαι σίγουρη, ότι το γλυκάκι σου θα γίνει τέλειο!!! Καλό απόγευμα!!!
ΔιαγραφήApo ta liga glyka koutaliou pou m' aresoun!!
ΑπάντησηΔιαγραφήOrees fotografies!!!!
Ευχαριστώ, Πέπη!!! φιλιά!!!
ΔιαγραφήΛατρεμένο γλυκό κουταλιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧθες καθάρισα 4 κιλά κυδώνια!
Απέκτησα μια μεγάλη φουσκάλα στον δείκτη του δεξιού χεριού και μπόλικα βάζα λαχταριστό γλυκάκι!
Καλοφάγωτο το γλυκάκι σου, και του χρόνου!
Καλοφάγατο και το δικό σου γλυκάκι, Έλενα!!! Λυπάμαι για το χέρι σου, θα σε αποζημιώσει το αποτέλεσμα!!! Φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΜακράν το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε συνδυασμό με γιαούρτι, μπορώ να το τρώω χωρίς σταματημό!
Φιλιά!
Ερμιόνη μου, εμείς στο σπίτι έχουμε ξεκινήσει ήδη το συνδιασμό γιαούρτι- κυδώνι, σε καθημερινή βάση, δυστυχωωωώς!!! φιλιά!!!
ΔιαγραφήΈρχομαι να συμφωνήσω με τα κορίτσια παραπάνω και να πω οτι το κυδώνι αποτελεί και για μένα ότι ωραιότερο σε γλυκά κουταλιού!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρωμα, χρώμα, γεύση, επίγευση
Γεια στα χέρια σου λοιπόν και καλοφάγωτο ;)
Σε ευχαριστώ πολύ, Γιώργο!!! Είναι η εποχή του και πρέπει να το τιμήσουμε!!!
ΔιαγραφήΣτη σελίδα μου σε περιμένει ένα βραβείο εάν θέλεις το παραλαμβάνεις.\
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μ' αρέσει το γλυκό κυδώνι! Τέλειο φαίνεται! Γειά στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Μάγδα μου!!! καλώς μας ήρθες!!!
ΔιαγραφήΛία καλώς σε βρήκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια στον κόσμο των foodbloggers, με κέφι και με πολύ μεράκι στις δημιουργίες σου.
Το κυδώνι, αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά κουταλιού και για μένα. Φέτος δεν ξέρω αν θα προλάβω να φτιάξω, καθώς πολλά και διάφορα με "τρέχουν" αλλά έχω την φίλη Ξανθή πάντα κατά νου, ως την "επίσημη προμηθευτή" μου.
Καλό βράδυ και να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Καλώς ήρθες, Πηνελόπη!!! σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!!! βλέπω ότι έχω δρόμο μπροστά μου στον κόσμο αυτό...:):) Έίμαι σίγουρη ότι η Ξανθή, θα σου δώσει το πιο νόστιμο γλυκό κυδώνι,αν δεν προλάβεις να φτιάξεις!!! Καλό βράδυ και καλό ΣΚ!!!
ΔιαγραφήΜόλις πέταξα το βαζάκι της πρώτης μου απόπειρας και πολύ στενοχωρήθηκα. Θα ανασκουμπωθώ και θα το ξανακάνω όμως τώρα που το ξαναείδα εδώ. Γεια στα χέρια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, Μάρθα!!! Καλώς ήρθες και καλή επιτυχία στην επόμενη απόπειρα!!! :):)
ΑπάντησηΔιαγραφήτο καλυτερο γλυκό του κουταλιού μαζί με το κολοκυθάτο!! υπεροχο!! και σν μαρμελαδα στο ψωμι και συο γιαουρτι και σαν κέρασμα σε !! υπεροχο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς μας ήρθες!!! συμφωνώ, είναι τέλειο γλυκό!!! καλό απόγευμα σου εύχομαι!!!
ΔιαγραφήΤι ωραίο το κυδώνι !
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, Γιώτα!!! :):)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, ακολούθησα ακριβώς τής οδηγίες,και μαλλων γιά μαρμελάδα το βλέπω δυστυχώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες Νίκο!!! μη σε ρίχνει αυτό...αν ακολούθησες τις οδηγίες γιατί δεν πέτυχε?μήπως την επόμενη φορά να τα κόψεις λίγο πιο χοντρά τα κομματάκια? Καλό ΣΚ σου εύχομαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή