Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Κρέπες με Μελιτζάνα, Πιπεριές και Φέτα

Οι κρέπες είναι παράδοση στην Γαλλία. Σύμφωνα με την παράδοση, σερβίρονταν στη γιορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου, που αργότερα έγινε γνωστή ως “Εθνική Ημέρα της Κρέπας”. Ο κόσμος πίστευε ότι αν πετούσες μια κρέπα στον αέρα και την έπιανες κρατώντας ένα τηγάνι στο δεξί σου χέρι κι ένα χρυσό νόμισμα στο αριστερό, εκείνη τη χρονιά θα γινόσουν πλούσιος!!! Στην Ελλάδα, η κρέπα έχει την τιμητική της. Τρώγεται από  μικρούς και μεγάλους, γλυκιά ή αλμυρή και είναι πάντα ευπρόσδεκτη σε κάθε τραπέζι.

Υλικά:
Για τις κρέπες:
2 κούπες αλεύρι
2 ½ κούπες γάλα
4 αυγά
2 κ.σ ζάχαρη
1 κ.γ αλάτι
2 κ.σ βούτυρο
 
Για τη γέμιση:
1 μελιτζάνα
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 πράσινη πιπεριά
½ κούπα λευκό κρασί
200γρ τριμμένη φέτα
1 κ.γ δενδρολίβανο
½ κ.γ ρίγανη
1 κ.γ. θυμάρι
½ κ.γ μπούκοβο (προαιρετικά)
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
3 ώριμες ντομάτες
1/2 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι



Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το χυλό για τις κρέπες. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, το βούτυρο και σιγά-σιγά το γάλα. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι ο χυλός μας να γίνει λείος. Σκεπάζουμε το χυλό και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας. Ψιλοκόβουμε τη μελιτζάνα, τις πιπεριές, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τρίβουμε τη ντομάτα. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τη μελιτζάνα και τις πιπεριές και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο παραπάνω λάδι. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, τις τριμμένες ντομάτες και τη ζάχαρη. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα και η γέμιση μας να μείνει με ελάχιστο ζουμάκι.
Βγάζουμε το χυλό από το ψυγείο. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Λιώνουμε μέσα 1 κουταλάκι βούτυρο και με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο από το χυλό. Περιστρέφουμε το χυλό να απλωθεί σε όλο το πάτο του τηγανιού και ψήνουμε για ½ λεπτό από τη μια πλευρά και άλλο τόσο από την άλλη. Μόλις τις ψήσουμε όλες, μπορούμε να τις γεμίσουμε.
 



Παίρνουμε μια κρέπα και βάζουμε στην άκρη της 2 κουταλιές γέμιση. Πασπαλίζουμε με φέτα και τυλίγουμε τη κρέπα σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι κρέπες μας. Τοποθετούμε τις κρέπες τη μια δίπλα στην άλλη σε ένα ταψί. Πασπαλίζουμε με σκληρό τυρί, κεφαλοτύρι ή κασέρι. Ψήνουμε τις κρέπες στους 200ο  C μέχρι να λιώσει το τυρί. Τις αφήνουμε για 10’ λεπτά να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις βγάλουμε από το ταψί και σερβίρουμε.


4 σχόλια: