Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Πολέντα με λουκάνικα



Η πολέντα έχει καταγωγή από την Ιταλία και συγκεκριμένα από μια περιοχή της Βόρειας Ιταλίας που βρέχεται από την Αδριατική, το Friuli. Υπάρχουν πολλά ιταλικά πιάτα με πολέντα. Συνοδεύει κόκκινες σάλτσες, μανιτάρια, λαχανικά, κρέατα και ψάρι. Η ελληνική ονομασία της ιταλικής πολέντας είναι το γνωστό μας κατσαμάκι ή μπομπότα για κάποιους. Μπορεί κανείς να τη φάει σαν πουρέ, τηγανητή ή ψητή. Αξίζει να τη δοκιμάσετε με λουκάνικα σε κόκκινη σάλτσα. Διαβάστε τη συνταγή και δοκιμάστε την. Δεν νομίζω πως θα αρκεστείτε σε μικρή ποσότητα!!!


Υλικά:
1 λίτρο νερό
250γρ καλαμποκάλευρο
125γρ βούτυρο
1 κούπα παρμεζάνα
8 λουκάνικα της επιλογής σας
3 ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
φρεσκοκομμένο πιπέρι
1 κ.γ δενδρολίβανο
½ κ.γ ζάχαρη
1 κ.γ μπούκοβο (προαιρετικά)
¼ κούπας ελαιόλαδο



Εκτέλεση:
Βάζουμε σε σιγανή φωτιά το νερό να βράζει και ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και το αλάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς για μη μας κολλήσει. Όταν αρχίσει να πήξει προσθέτουμε το βούτυρο και τη παρμεζάνα. Μόλις πήξει σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε επάνω.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε. Κόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρά κομμάτια και τα προσθέτουμε και αυτά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μπούκοβο και δενδρολίβανο.
Τρίβουμε τη ντομάτα στον τρίφτη χειρός και την βάζουμε στο τηγάνι με ½ κουταλάκι ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει.
Βάζουμε την πολέντα σε ένα πλατό ή μια βαθιά πιατέλα. Την απλώνουμε και στη μέση ρίχνουμε τη σάλτσα με τα λουκάνικα.
Σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου