Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Καλλιτσούνια Καστρινά (Λυχναράκια)

Τα καλλιτσούνια δεν λείπουν ποτέ από το κρητικό τραπέζι. Είτε με χόρτα, είτε με μυζήθρα, τα καλλιτσούνια τρώγονται όλες τις ώρες. Δεν ήξερα ότι την ονομασία καστρινά την πήραν από το Κάστρο, όπως έλεγαν την πόλη του Ηρακλείου κατά την βυζαντινή περίοδο. Τα λυχναράκια ή καστρινά καλλιτσούνια τα έφτιαχναν οι γυναίκες το Πάσχα, μετά τη νηστεία της σαρακοστής. Σήμερα μπορούμε να τα βρούμε τόσο σε φούρνους, ζαχαροπλαστεία όσο και σε σούπερ μάρκετ. Δεν είναι δύσκολα στην παρασκευή τους και για κάποιους από εμάς που τα λατρεύουμε, είναι ευκαιρία να τα έχουμε στο σπίτι μας εύκολα και γρήγορα!
Υλικά:

Για τη ζύμη:

½ κούπα γάλα
½ κούπα ζάχαρη
½ κούπα ελαιόλαδο
125γρ. βούτυρο
1 κ.γ baking powder
χυμό από ½ λεμόνι
όσο αλεύρι πάρει
ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

Για τη γέμιση:

300γρ. μυζήθρα (ή ανθότυρο)

3 κ.σ ζάχαρη

1 αυγό

κανέλλα

1 κρόκο αυγού αραιωμένο με ελάχιστο νερό

μέλι (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το γάλα, το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Σε ένα ποτήρι βάζουμε το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε μέσα το baking powder, ανακατεύουμε και το προσθέτουμε και αυτό στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Αν θέλουμε να αρωματίσουμε τη ζύμη μας προσθέτοντας λίγο ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τόσο αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ωρίτσα.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τρίβουμε το τυρί και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας και την αφήνουμε στην άκρη.
Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού. Τα πλαταίνουμε με το χέρι μας και βάζουμε σε κάθε φυλλαράκι που σχηματίστηκε  1 κουταλιά γέμιση. Το παίρνουμε στο χέρι μας και με τα δύο μας δάχτυλα το τσιμπάμε στις άκρες, κλείνοντας έτσι τη γέμιση.  Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας.
Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, τοποθετούμε τα καλλιτσουνάκια το ένα δίπλα στο άλλο, τα αλείφουμε με τον κρόκο και τα πασπαλίζουμε με κανέλλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν. Μόλις βγάλουμε από το φούρνο, αν θέλουμε τα αλείφουμε με μέλι.
Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε. Βγαίνουν 26 κομμάτια.



5 σχόλια:

  1. Καλημέρα!μόλις δοκιμασα την πρωτη φουρνια. Ωραια γευση παρολο που δεν χρησιμοποιησα μυζηθρα γτ δεν υπαρχει εδω που βρισκομαι. Ο συνδυασμός ρικοτα κ λιπαρου cream cheese ειναι αποθεωση αν κ κιγακι υγρη για να οετυχει το σχημα που βλεπω. Μπορεις να δωσεις περισσοτερες πληροφορίες νγια το μέγεθος της ζυμης πριν το κλεισιμο. Κ το παχος. Σε ρωταω γτ πριν το ψησιμο εχουν ωραιο σχημα αλλα μετα...φουσκωνουν κ ανοιγουν.

    Πολλα φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Να σου πω ότι το μέγεθος της ζύμης για κάθε καλλιτσουνάκι αντιστοιχεί στο μέγεθος ενός καρυδιού, τώρα το πάχος του θα πρέπει να είναι 0,5 εκ. περίπου. Μετά το ψήσιμο, φουσκώνουν και ανοίγουν λίγο, αν ανοίγουν πολύ, πρόσθεσε λίγο ακόμη αλευράκι στη ζύμη σου...Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  2. Καλημερα Λια! Ειναι τοσο μικρο δηλ???? γιατι το μεγεθος καρυδιου ειναι μικρο. Αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι δεν ειχαν κιολας κ παχος για να γευεσαι κ την γεμιση. αλλα νομιζω οτι το λαθος ηταν οτι η γεμιση ηταν υγρη... θα τα ξαναδοκιμαδω με πιο στερεη γεμιση. παντως η λεμονατη ζυμη ειναι ολα τα λεφτα! ειλικρινα! πιστευεις θα πηγαινε για βαση ταρτας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Simone!!!! Νομίζω πως για βάση τάρτας θα ήταν πολύ καλή...αν το δοκιμάσεις περιμένω να μου πεις...!!!Καλό απόγευμα!!!

      Διαγραφή
  3. Καλημερα Λια! Νομιζω οτι το λαθος μου ηταν η υγρη ζυμη σε γενικες γραμμες. Κ αν μου λες κιολας οτι το μεγεθος της ζυμης για καθε καλτσουνακι ειναι περιπου ενα καρυδι...τα δικαμου ηταν μεγαλυτερα κ το αποτελεσμα που σου αφηναν τα κατσουνια (ας μην μιλησουμε για την εμφανιση) ηταν...πολυ ζυμαρι κ μαλιστα σκληρο! Θα τα ξαναδοκιμασω γτ αφενος πεθαινω για αυτους τους συνδυασμους αφετερου γτ η ζυμη (που δεν εχει αυγα!!!) ειναι λεμονατη!!!! Πιστευω οτι για βαση ταρτας θα ηταν πολυ ντελικατη!!!! Εις το επανιδειν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή