Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Μπισκότα σοκολάτας με αμύγδαλα



Τα μπισκότα έκαναν την εμφάνιση τους για πρώτη φορά στις Αγγλοσαξονική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αγγλία και την Ολλανδία, την εποχή του Μεσαίωνα. Από τότε μέχρι σήμερα η μορφή τους έχει αλλάξει, τα συστατικά τους επίσης, υπάρχουν πολλές παραλλαγές τους, γλύκες, αλμυρές, που όλες είναι νόστιμες! Θεωρείται ιδανικό σνακ για κάθε ηλικία και απαραίτητος σύντροφος των ταξιδιωτών!  
Υλικά:
2 κούπες αλεύρι
75γρ. βούτυρο
¼ κούπας κακάο
65γρ. κουβερτούρα
½ κ.γ. στιγμιαίο καφέ
2 αυγά
¾ κούπας ζάχαρη
1 κ.γ. baking powder
75γρ. αμύγδαλα
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση:
Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε τα αμύγδαλα. Τα βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 180ο C, να καβουρντιστούν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα, τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια με ένα γουδί.
Ρίχνουμε τη κουβερτούρα σε ένα κατσαρολάκι και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί, προσέχοντας να μην ακουμπάει το κατσαρολάκι στο νερό που βράζει.
Στη συνέχεια, διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ σε 2 κουταλιές νερό. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάμε ώσπου να αφρατέψουν, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Ρίχνουμε το κακάο, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, το καφέ, τη λιωμένη κουβερτούρα, το baking powder και το αλεύρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα μας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι τα υλικά μας να ενωθούν καλά και να σφίξει η ζύμη μας. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι. Στο τέλος, προσθέτουμε και τα αμύγδαλα.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και χωρίζουμε τη  ζύμη μας σε τέσσερα κομμάτια. Τα πλάθουμε σε μπαστουνάκια πάχους 3 εκατοστών περίπου και τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψί, στο οποίο προηγουμένως στρώσαμε με λαδόκολλα. 
Ψήνουμε τη ζύμη μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 15’ με 20’ λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα μπαστουνάκια να κρυώσουν ελαφρά για 10 λεπτά περίπου, ώστε να μπορούμε να τα κόψουμε. Κόβουμε, λοιπόν, κάθε μπαστουνάκι σε κομμάτια πάχους 1 εκατοστού και τα τοποθετούμε πάλι στο ταψί μας, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Τα βάζουμε ξανά στο φούρνο στους 150ο C για άλλα 5’ με 10΄λεπτά.
Αφήνουμε τα μπισκοτάκια να κρυώσουν εντελώς και σερβίρουμε.
 

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία συνταγή!!! Θέλω να την δοκιμάσω αλλά με προβληματίζει ο καφές. Μπορώ να τον παραλείψω??? Να χρησιμοποιήσω γάλα πχ??? Σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!καλώς ήρθες!!!αν και η ποσότητα του είναι ελάχιστη, μπορείς να τον παραλείψεις αν δεν σου αρέσει και δεν είναι απαραίτητο να τον αντικαταστήσει με κάτι άλλο.

      Διαγραφή