Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Κρεατοπιτάκια με μπεσαμέλ

Τα κρεατοπιτάκια είναι ιδανικό φαγητό για μπουφέ. Έχουν ωραία εμφάνιση και είναι ιδιαίτερα νόστιμα και χορταστικά. Τα προτιμούν όλοι και δυστυχώς δεν μένει τίποτα στο τέλος για την οικοδέσποινα!!! Στα παιδικά πάρτυ της γενιάς μου, τα κρεατοπιτάκια κυριαρχούσαν στα μπουφέ και γινόταν φυσικά ανάρπαστα!

Υλικά:
2 φύλλα σφολιάτας
αλουμινένιες θήκες
Για τη γέμιση:
½ κιλό κιμάς
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
1 κούπα χυμό ντομάτας
¼ κουταλάκι κανέλα
1 φύλλο δάφνης
4 γαρίφαλα
2 κόκκοι μπαχάρι
1 κούπα νερό
αλάτι
φρεσκοκομμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
2 κούπες γάλα
4 κουταλιές βούτυρο
4 κουταλιές αλεύρι
φρεσκοκομμένο πιπέρι
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κούπα τριμμένη γραβιέρα
1 αυγό


Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι, να τσιγαριστεί ελαφρά. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να πάρει χρώμα. Βάζουμε αμέσως τα μπαχαρικά μας και τέλος προσθέτουμε τη ντομάτα και το νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν, ώσπου να απορροφήσει ο κιμάς όλη την υγρασία της σάλτσας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει καλά.        
Μπορούμε αν θέλουμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Ρίχνουμε το γάλα κρύο και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας σβολιάσει. Μόλις πήξει η κρέμα, τη κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο, τη γραβιέρα και το αυγό. Ανακατεύουμε γρήγορα για να ενσωματωθεί το αυγό με τη κρέμα.
Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο εργασίας μας και το κόβουμε σε 12 τετράγωνα κομμάτια (το ίδιο κάνουμε αργότερα και με το δεύτερο φύλλο). Αν δεν έχουμε ταψί για κεκάκια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλουμινένιες θήκες. Παίρνουμε τις θήκες, τις αραδιάζουμε στον πάγκο και τις βουτυρώνουμε ελαφρά.  Βάζουμε ένα κομμάτι ζύμης σε κάθε θήκη, ανοίγοντας τη λίγο με τα χέρια μας αν χρειάζεται, ώστε να προσαρμοστεί καλά στη θήκη και προσθέτουμε σε καθεμία 2 κουταλιές από τη γέμιση του κιμά και 1 κουταλιά μπεσαμέλ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας, στους 200ο C, τοποθετούμε σε ένα ταψί τις φόρμες και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια τους και ψηθεί η σφολιάτα. Σημαντικό είναι να προσέξουμε να μη παραγεμίσουμε τις φόρμες μας, έτσι ώστε να αφήσουμε «χώρο» στη σφολιάτα και τη μπεσαμέλ να φουσκώσουν.
Σερβίρουμε τα κρεατοπιτάκια μας ζεστά.


4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Είναι, είναι..δεν φαίνονται μόνο!!! δοκίμασε τα, Παναγιώτη!!! καλό βράδυ :)

      Διαγραφή
  2. Δεν τα εχω δοκιάσει αν και εχω μι ασυνταγη που την χαλβαδιαζω
    πρεπει να ειναι παραπολυ νόστιμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μαργαρίτα!!!καλώς ήρθες!!! ναι,είναι νόστιμα. δοκίμασε τα και περιμένω εντυπώσεις?!!!

      Διαγραφή