Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Κρητικός Ντάκος

Ο κρητικός ντάκος ή κουκουβάγια είναι παραδοσιακό φαγητό της Κρήτης. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μας ετοιμάζει ντάκο για βραδυνό όταν γυρνούσαμε από το παιχνίδι, λυσσασμένα από την πείνα! Και βέβαια η επιστροφή στην Καβάλα, συνοδευόταν πάντα από κρίθινο παξιμάδι για να μην μου λείψει η γεύση της Κρήτης μέχρι το επόμενο καλοκαίρι!!!Ο ντάκος σήμερα τρώγεται σαν σαλάτα ή ορεκτικό στα εστιατόρια όλης σχεδόν της χώρας. Το καλύτερο βέβαια ξέρετε που θα το βρείτε?!!!

Υλικά:
1 κρίθινο παξιμάδι
1 ώριμη ντομάτα
70γρ. τυρί φέτα ή ξινομυζήθρα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι ρίγανη
ελιές (προαιρετικά)


Εκτέλεση:
Βρέχουμε το παξιμάδι με λίγο νερό να μαλακώσει.
Τρίβουμε τη ντομάτα στον τρίφτη χειρός και θρυμματίζουμε τη φέτα ή τη μυζήθρα (Αν δεν θέλετε να τρίψετε τη ντομάτα μπορείτε να τη κόψετε σε πολύ μικρά κομματάκια).
Σε ένα πιάτο, βάζουμε το παξιμάδι και το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Βάζουμε από πάνω τη τριμμένη ντομάτα, φέτα και ρίγανη και αν θέλουμε, ελιές.
Σερβίρουμε.


4 σχόλια:

  1. Η απλότητα και η γεύση στο μεγαλείο τους, ψηφίζω την έκδοση με την ξινομυζήθρα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσήρθες Παναγιώτη και εγώ ξινομυζήθρα προτιμώ, απλά δεν είναι εύκολο να τη βρει ο καθένας, καλή σου μέρα!!!

      Διαγραφή
  2. Καλή σου μέρα και σε σένα και μια μυρωδάτη Κυριακή σου εύχομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή