Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Γαλακτομπουρεκάκια


Η βόλτα στον εθνικό κήπο είναι υπέροχη, πραγματικά. Ένας παράδεισος στο κέντρο της Αθήνας! Μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια… χειμώνας, στη λίμνη με τις πάπιες, να τις κοιτάμε με τόσο ενθουσιασμό! Η εποχή είναι διαφορετική, οι ζωές μας επίσης, οι αναμνήσεις όμως αξέχαστες!
Η σημερινή συνταγή είναι Γαλακτομπουρεκάκια…. λατρεμένο γλυκό, σαν τις αναμνήσεις μου!!!





Υλικά:

½ κούπα ζάχαρη
½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 κούπες γάλα
½ βιτάμ
1 βανίλια
2 αυγά
½ κιλό φύλλο κρούστας

Για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
λίγο χυμό λεμονιού
1 φλούδα λεμόνι


Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με την κρέμα. Ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε μια κουταλιά βιτάμ, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
Μόλις πήξει το μείγμα μας, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα δυο αυγά και σιγά-σιγά τα προσθέτουμε και αυτά στην κρέμα μας, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην μας ψηθούν. Στο τέλος, βάζουμε και τη βανίλια. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.




Κόβουμε τα φύλλα κρούστας πρώτα στη μέση και μετά τα μισά φύλλα πάλι στη μέση, έτσι ώστε να σχηματιστούν 4 λωρίδες φύλλων. Βουτυρώνουμε ένα φύλλο, τοποθετούμε το δεύτερο, βουτυρώνουμε και αυτό και προσθέτουμε μια κουταλιά κρέμα. Τυλίγουμε πρώτα από πάνω την κρέμα, έπειτα διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου, δεξιά και αριστερά και τυλίγουμε σε ρολό. Προσέχουμε να μην σφίξουμε το ρολό τυλίγοντας το, γιατί στο ψήσιμο θα μας ανοίξει. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία έως ότου τελειώσουν τα υλικά μας.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, μέχρι να ροδίζουν.



























Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά και το αφήνουμε να βράσει για 5’ λεπτά (υπολογίζοντας το χρόνο, από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει το σιρόπι μας). Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και με μία κουτάλα, περιχύνουμε σιγά-σιγά κάθε ρολάκι μέχρι να τελειώσει το σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι του και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου