Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Σοκολατένιο κέικ με γλάσο σοκολάτας

Σοκολατένιο κέικ με γλάσο σοκολάτας


Είναι από αυτά τα μαμαδίστικα κέικ που κάνουν οι μανούλες και ενθουσιάζουν τα παιδάκια τους, εύκολο, σοκολατένιο, σιροπιασμένο, ζουμερό… μμμμ!!! Το βρήκα σε ένα τεφτέρι, ξέρετε ένα παλιό διαφημιστικό ημερολόγιο της τάδε εταιρίας, του 1980 στη σελίδα με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου. Τα οποίο βέβαια, μπορεί να ήταν ξεχασμένο για χρόνια, αφημένο να χρησιμοποιηθεί για σημειώσεις… που τελικά έγινε συνταγολόγιο. 


Υλικά:

1 βιτάμ
2 ποτήρια ζάχαρη
10 κ.σ. νερό
5 κ.σ. κακάο
7 αυγά
2 ποτήρια αλεύρι
1 φακελάκι baking powder
1 βανίλια
ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι

Για το σιρόπι:

2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
Σοκολατένιο κέικ με γλάσο σοκολάτας Υλικά

Εκτέλεση:
 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βιτάμ, τη ζάχαρη, το νερό και το κακάο.  Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε όλα τα υλικά να ενωθούν μεταξύ τους.  Μόλις το μείγμα αρχίσει να κοχλάζει το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο (ώσπου να είναι χλιαρό). 
Στο μεταξύ, ξεχωρίζουμε τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους. Χτυπάμε τα αυγά σε μαρέγκα. Ρίχνουμε τους κρόκους στη κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. 
Ξεχωρίζουμε από το μείγμα 1 ποτήρι και στο υπόλοιπο που μένει στη κατσαρόλα ρίχνουμε το αλεύρι, το baking powder, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά. 
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, ρίχνουμε μέσα το μείγμα της κατσαρόλας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 170ο C, για 45΄λεπτά. 
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά και το αφήνουμε να βράσει για 5’ λεπτά (υπολογίζοντας το χρόνο, από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει το σιρόπι μας). 

Σοκολατένιο κέικ με γλάσο σοκολάτας Διαδικασία

Μόλις ψηθεί το κέικ, το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά μέχρι να απορροφήσει όλο του το σιρόπι και το καλύπτουμε με το μείγμα που κρατήσαμε στο ποτήρι. Σερβίρουμε.  

Προσοχή: Στο μείγμα της κατσαρόλα πρέπει να προσέξουμε να διαλυθεί καλά η ζάχαρη, διαφορετικά η επικάλυψη του κέικ, δεν θα τρώγεται και θα χαλάσει όλο το γευστικό αποτέλεσμα.
Επίσης, μπορείτε αν θέλετε για άρωμα, εκτός από βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού, να βάλετε ότι σας αρέσει και θεωρείται ότι αναδεικνύει το άρωμα της σοκολάτας. Μπορείτε να αρωματίσετε και το γλάσο και το κέικ.
Αν σας φαίνεται λιγάκι ανοιχτό για κέικ σοκολάτας, οφείλεται στο ότι εγώ μείωσα τη δόση του κακάου. Αν το κάνετε εσείς με τη δοσολογία που σας δίνω, θα είναι πραγματικά σοκολατένιο.
Σοκολατένιο κέικ με γλάσο σοκολάτας



7 σχόλια:

  1. Σιροπιαστό δεν έχω κάνει προς το παρόν καλή ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσουν τέτοιου είδους σιροπιασμένες ζύμες θα σου αρέσει, Ξανθή μου!!!

      Διαγραφή
  2. οντως μαμαδιστικο κεικ!!! τελειο!!! ειδικα με το γλασο θα ειναι πεντανοστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρον κέικ! Δεν έχω δοκιμάσει σιροπιασμένο κέικ σοκολάτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή