Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

Σαλιάρια



Τα Σαλιάρα είναι παραδοσιακό γλυκό της περιοχής της Καστοριάς και της Κοζάνης !!! Οι νοικοκυρές τα έφτιαχναν τη περίοδο των Χριστουγέννων. Διάβασα κάπου πως τα σαλιάρια προοριζόταν μόνο για τους καλεσμένους ή τα παιδάκια που έλεγαν τα κάλαντα. Για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας υπήρχαν μόνο για να τα βλέπουν, φάτε μάτια ψάρια δηλαδή!!! Καθόλου περίεργο μιας και τα αγαθά ήταν λιγοστά και οι περισσότερες οικογένειες ήταν φτωχές για να τα προμηθευτούν σε μεγάλες ποσότητες… Οπότε, η κυρία του σπιτιού αποφάσιζε για τη τύχη τους, καθώς έπρεπε να έχει το κατιτίς της για τις γιορτινές αυτές μέρες!!! 

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

Μελομακάρονα

Μελομακάρονα


Το Olives & Olive και η αφεντιά μου, βάλαμε τα γιορτινά μας!!! Καιρός ήταν νομίζω!!! Τις προηγούμενες χρονιές στόλιζα δέντρο στις 23 ή 24 Δεκεμβρίου, λόγω έλλειψης χρόνου κυρίως!!! Φέτος που είναι τα πρώτα Χριστούγεννα του Olives & Olive στολιστήκαμε και σας κερνάμε μελομακάρονα!!! Καλές γιορτές σε όλους, με ειρήνη, αγάπη, ευτυχία, ένα ζεστό σπιτικό γεμάτο με μυρωδιές και αγαπημένα πρόσωπα, μα πάνω από όλα υγεία!!!Καλά Χριστούγεννα!!!

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Φοινίκια Μοναστηριακά

Φοινίκια Μοναστηριακά

Φοινίκια Μοναστηριακά… μμμμ!!! Νηστίσιμο γλυκό, νόστιμο, με λίγα υλικά, ψημένα στο φούρνο!!! Η συνταγή αυτή είναι από ένα μοναστήρι που βρίσκεται στη περιοχή μας, γι’ αυτό και μοναστηριακά! Όχι που θα πηγαίναμε εμείς οπουδήποτε και δε θα παίρναμε συνταγή! Αδύνατον! Το χούι δεν κόβετε, άλλωστε, όλοι γνωρίζετε την παροιμία! 

Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013

Ριζότο με Μανιτάρια του Δάσους

Ριζότο με Μανιτάρια του Δάσους
Έχετε δει τον Gennaro να περιγράφει ένα ιταλικό πιάτο?!!! Μιλάει για το πιάτο σαν να είναι ερωτευμένος με τις γεύσεις, τα υλικά, τη διαδικασία… μιλάει με τέτοιο τρόπο που και για ένα απλό πιάτο όπως το ριζότο σε κάνει να θέλεις να το έχεις μπροστά σου εκείνη τη στιγμή και να το τσακίσεις!!! Νομίζω πως ο/η κάθε food blogger αισθάνεται το ίδιο με το Gennaro, όταν δημιουργεί ένα πιάτο, άσχετα αν δεν μπορεί να το περιγράψει όπως εκείνος… Το έχει φτιάξει με αγάπη, αφοσίωση, φαντασία και το προσφέρει απλόχερα σε όλους για να το αγαπήσουν… Το ριζότο που σας παρουσιάζω παρακάτω είναι το ένα και μοναδικό ριζότο μανιταριών!!! Μπορεί να σας φαίνεται ότι υπερβάλω, γι’ αυτό λοιπόν δοκιμάστε το και νομίζω πως το βάλετε στα αγαπημένα!!!

Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Κουλουράκια/Παξιμαδάκια Κρητικά

Κουλουράκια/Παξιμαδάκια Κρητικά

Το σημερινό post είναι δύο σε ένα!!! Κουλουροπαξιμαδάκια!!! Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου, η αρχική συνταγή βέβαια είναι για παξιμαδάκια... Αυτά τα παξιμαδάκια που λέτε, ήταν must  με τον απογευματινό καφέ, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο του Κρητικού πελάγους, στον Ανησαρά!!! Έχουν αγνά υλικά, είναι νόστιμα και κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα!!! Άλλαζοντας λίγο τον τρόπο παρασκευής τους και από παξιμαδάκια έγιναν κουλουράκια... Έσεις, όπως κι αν επιλέξετε να τα κάνετε θα είναι το ίδιο νόστιμα!!!Καλοφάγωτα!!!

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Μεθυσμένα

Μεθυσμένα

Μεθυσμένα φαντάζομαι λέγονται λόγω της ρετσίνας που έχουν στη ζύμη τους. Είναι νηστίσιμα και νομίζω πως αντικαθιστούν επάξια κάποιο άλλο γλυκό με αυγά και βούτυρο. Μπορείτε να τα γεμίσετε με ότι μαρμελάδα σας αρέσει, καρύδια και κανέλα. Μαζί τους μπορεί να περάσει αναίμακτα η περίοδος της νηστείας… προσοχή όμως, μη το παρακάνετε!!!