Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Κολοκυθόπιτα της γιαγιάς Λίας

Κολοκυθόπιτα της γιαγιάς Λίας
Η κολοκυθόπιτα της γιαγιάς Λίας, όπως τη φωνάζει ο ανιψιός μου, καταλαβαίνετε ότι είναι η κολοκυθόπιτα που έκανε η λατρεμένη μου γιαγιά… Έχει ρίζες από τη Μικρά Ασία, όπως και η γιαγιά μου και χαίρομαι που έχει διασωθεί η συνταγή της στην οικογένεια μέχρι και σήμερα!!! Κατά τη ταπεινή μου άποψη, δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη, ούτε η κολοκυθόπιτα, ούτε η γιαγιά μου!!! Σας εύχομαι να την απολαύσετε!!!

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Σαλάτα με ρόκα, μπρεζάολα και παρμεζάνα

Σαλάτα με ρόκα, μπρεζάολα και παρμεζάνα
Έχω ακούσει να λένε ότι είναι καλοκαιρινή σαλάτα, εγώ θα έλεγα ότι τρώγεται όλο το χρόνο… στέκεται πολύ ωραίο σαν κρύο πιάτο, είναι πεντανόστιμη και από τότε που τη δοκίμασα από τα χεράκια του αγαπημένου μου Κωνσταντίνου, πριν πολλά χρόνια, την έχω λατρέψει!!! Mου ξυπνάει πανέμορφες αναμνήσεις!!! 

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Σαραγλί Θάσου

Σαραγλί Θάσου
Το σαραγλί Θάσου, για εμένα, είναι ένα από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που υπάρχουν!!! Τα σαραγλιά, όπως τα λένε, είναι παραδοσιακό γλυκό της Θάσου. Αν ποτέ βρεθείτε στο νησί, που σας το εύχομαι, ίσως έχετε την ευκαιρία να γευτείτε ένα σαραγλί!!! Αν πάλι δεν μπορείτε να πάτε σύντομα, επιχειρήστε να κάνετε το γλυκό στο σπίτι σας και είμαι σίγουρη πως θα αποφασίσετε να το επισκεφτείτε με τη πρώτη ευκαιρία!!! Καλοφάγωτο!!!

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Νιόκι με σάλτσα φέτας και λιαστή ντομάτα

Νιόκι με σάλτσα φέτας και λιαστή ντομάτα
Σπιτικά Νιόκι με φέτα και λιαστή ντομάτα…Μμμμμ!!! Η φέτα και η λιαστή ντομάτα δεν μετατρέπουν τα νιόκι σε ελληνικό πιάτο?! Μιας και προχθές κάναμε σπιτικά νιόκι, θα ήταν κρίμα να μη τα συνοδεύσουμε με κάτι τόσο γευστικό και νόστιμο!!! Οι λιαστές ντομάτες ήταν σπιτικές, φτιαγμένες από τα χεράκια του Νικόλα, ο οποίος μας άφησε κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα!!! Stay tuned για τη συνταγή τους, ε?!!! Μέχρι τότε, δοκιμάστε τα με λιαστές του εμπορίου ή δικές σας…

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Κυδώνι, γλυκό του κουταλιού

Κυδώνι, γλυκό του κουταλιού

Το κυδώνι αποτελούσε σύμβολο γονιμότητας στην Αρχαία Ελλάδα. Λέγεται μάλιστα, πως το “χρυσό μήλο” των Εσπερίδων που ο Πάρης πρόσφερε στην Αφροδίτη, επιλέγοντάς τη,  σαν την ομορφότερη θεά, μεταξύ της Ήρας και της Αθηνάς, δεν ήταν μήλο, αλλά κυδώνι. Η Αφροδίτη για να τον ευχαριστήσει του χάρισε τη πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, την Ωραία Ελένη… Προς τιμή λοιπόν αυτού του εξαιρετικού καρπού… Κυδώνι, γλυκό του κουταλιού! 

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Χοιρινό Κότσι

Χοιρινό Κότσι
Τάτσι, Μίτσι… ΚΟΤΣΙ!!! Ξέρατε ότι η συγκεκριμένη έκφραση λένε ότι πιθανόν να προέρχεται από τη σλαβική ή την αρβανίτικη διάλεκτο και αποτελεί τα υποκοριστικά ονόματα των Παναγιώτη, Δημήτρη και Κωνσταντίνου?!!!Μάλιστα επειδή χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις μυστικών και γρήγορων συνεννοήσεων που μπορούν να εξελιχθούν σε εγκληματικές πράξεις, λέγεται πως προήλθε πιθανότατα από κάποιους ληστές που δρούσαν γρήγορα σε συνεννόηση μεταξύ τους. Η σημερινή συνταγή, σας διαβεβαιώνω ότι δεν χρειάζεται συνεργούς, γιατί το ΚΟΤΣΙ, μπορεί από μόνο του να διαπράξει γευστικά εγκλήματα… Απολαύστε το!!!

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Γαύρος Μαρινάτος

Γαύρος Μαρινάτος
Τόσες φορές που φάγαμε γαύρο μαρινάτο στα τσιπουράδικα, δεν θα ήταν κρίμα να μη το έχουμε και στο σπίτι μας? Αποφάσισα, λοιπόν, να το φτιάξω προχθές που περιμέναμε παρέα για ουζάκι και πραγματικά άξιζε το κόπο!!!είναι εκπληκτικός ψαρομεζές και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους!!! Δοκιμάστε να το φτιάξετε, τώρα που έσφιξε ο καιρός και τα τσιπουράδικα έχουμε αρχίσει να τα κόβουμε. Άλλωστε, ένα ουζάκι με μεζέ, θα σας βοηθήσει να ζεσταθείτε!!! Καταραμένη ακρίβεια!!!

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Μπουρεκάκια με κιμά και πλιγούρι

Μπουρεκάκια με κιμά και πλιγούρι
Το μπουρέκι ετυμολογικά προέρχεται από το τούρκικο burek.  Προέρχεται από την τούρκικη κουζίνα και αφορά κάθε είδους γέμιση τυλιγμένη σε φύλλο. Λόγω της εξάπλωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το μπουρέκι είναι γνωστό σε όλη τη Βαλκανική Χερσόνησο, καθώς και στην Βόρεια Αφρική. Η παρακάτω συνταγή έχει καταγωγή από τη Τουρκία και μου την έδωσε μια πολύ καλή μου φίλη! Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά νόστιμα και για αυτό αποφάσισα πως θα έπρεπε να τη μοιραστώ μαζί σας…

Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013

Σπιτικά Νιόκι

Σπιτικά Νιόκι
Τα νιόκι (gnocchi) είναι γνωστά στους λάτρεις της Ιταλικής κουζίνας! Στη γειτονική Ιταλία τρώγονται σαν πρώτο πιάτο, αντί της πάστας ή της σούπας. Έχουν παράδοση χιλιάδων ετών, καθώς φτιάχνονται από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τα νιόκι πατάτας βέβαια είναι η πιο καινούργια τους εκδοχή, από τότε δηλαδή που η πατάτα έχει γνωστή στην Ευρώπη! Φανταστήκατε κάτι πιο πρόσφατο?!!! Όσοι δε τα γνωρίζετε, σας προτείνω να τα δοκιμάσετε, θα αποκτήσετε ακόμη μια επιλογή για το καθημερινό σας τραπέζι!!!

Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Κέικ Αμυγδάλου με Μερέντα

Συνταγή Κέικ Αμυγδάλου με Μερέντα
Κέικ Αμυγδάλου με Σοκολάτα είναι ο τίτλος της παρακάτω συνταγής στο συνταγολόγιο της μητέρας μου. Δεν σας λέει κάτι, ε?! Ούτε εμένα, μέχρι που άρχισα να διαβάζω τα υλικά και σκόνταψα πάνω στη ΜΕΡΕΝΤΑ! Τότε, ναι, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον! Όταν το δοκίμασα, θυμήθηκα τη διαφήμιση της μερέντας! Θεϊκή Απόλαυση! Αλλάζω λοιπόν τον τίτλο, προκειμένου να μπείτε στον πειρασμό να το δοκιμάσετε και εσείς…